2009 р. Підніжка Московському патріархату

Ющенко намагається отримати контроль над Києво-Печерською лаврою, пише Тетяна Івженко в сьогоднішньому номері російської Независимой газеты.

Верховна Рада України планує найближчим часом розглянути проект постанови про передачу всієї території Києво-Печерської лаври у підпорядкування Міністерству культури і туризму. Депутати запевняють, що їхні дії мотивовані тільки турботою про збереження історичної та культурної спадщини. Проте експерти припускають, що нова ініціатива Верховної Ради може бути пов’язана як з тиском на українську владу з боку ЮНЕСКО, так і зі спробою самої влади чинити тиск на Московський патріархат.

Півтора роки тому Президент Віктор Ющенко вже ініціював подібне рішення стосовно тієї частини території лаври, де розташований національний історико-культурний заповідник, будівлі та споруди якого досі перебували на балансі Київської міської державної адміністрації. У Міністерстві культури стверджують, що фінансування музейної частини Лаври, яка отримала статус національного заповідника, здійснювалося з держбюджету України, однак землями на свій розсуд розпоряджалися київські чиновники. “Хто і що будує, орендує і чим займається на території лаври, ніхто не знає. Тому виникла необхідність передати всю її територію державі”, сказав НГ автор законопроекту Володимир Яворівський.

“До Верховної Ради приходило багато листів від громадян України, представників інтелігенції, які побоювалися, що Києво-Печерську лавра може бути зруйновано”, – пояснив НГ керівник парламентського комітету з питань науки і освіти Володимир Полохало . Він нагадав, що навесні до Києва з інспекційною приїжджали експерти ЮНЕСКО, які жахнулися масштабами будівництва в буферній зоні Києво-Печерської лаври та Софії Київської. На сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Україну попередили, що обидва об’єкти можуть бути занесені до спеціального списку “під загрозою”, сказав депутат.

Депутати від Блоку Юлії Тимошенко, які розробили проект нової постанови, у вступній частині документу зазначають: “У цей час Києво-Печерська лавра перебуває в несприятливих умовах. Неузгодженість дій Київської міської державної адміністрації, центральних органів виконавчої влади та численних користувачів майнового комплексу Києво-Печерської лаври створює реальну загрозу не тільки її виключенню зі Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а й фактичного знищення “. Тому Верховній Раді пропонується прийняти рішення про відселення з заповідної території всіх організацій, крім тих, діяльність яких безпосередньо пов’язана з роботою заповідника і з чоловічим монастирем. Крім того, пропонується ввести жорстку заборону на будь-які будівельні роботи в межах охоронної зони лаври, крім тих, які вже затверджені Програмою протизсувних заходів, протиаварійних та ремонтно-реставраційних робіт на 2008-2011 роки.

Найбільш масштабне будівництво в 200 метрах від стін лаври ведеться вже декілька років з ініціативи Віктора Ющенка – створюється Мистецький арсенал, величезний музейний комплекс, який задумувалося як візитну картку сучасної України. Депутати від БЮТ категорично відкидають припущення про те, що їхні дії зводяться до передвиборчої боротьби проти Президента. Вони зазначають, що в ЗМІ висвітлювалося безліч скандалів, пов’язаних з виділенням київською владою заповідних земель під забудову.

Наприкінці літа активісти громадського руху Збережи старий Київ повідомили про те, що місцева влада продала в приватну власність кілька земельних ділянок. Телеканал СТБ, який проводив власне розслідування стосовно цього, повідомив, що прокуратура Києва подала до Господарського суду чотири позовних заяви про визнання недійсними та скасування рішень Київради про передачу прилеглих до лаври земель у приватну власність, однак про розвиток справи досі нічого не відомо.

Ситуація ускладнюється тим, що територію лаври розділено на дві частини: на одній з 1988 року діє монастир, підпорядкований Московському патріархату, інша є заповідником. Між церковними та світськими керівниками територій лаври регулярно виникають конфлікти, суть яких зводиться до взаємних звинувачень в неналежній турботі про збереження підвідомчих об’єктів. Проте обидві сторони натякають на те, що їхні об’єкти перебувають у комунальній власності міста. Тобто ченці орендують у київської влади навіть свої келії, а керівники національного заповідника – робочі кабінети.

Депутати зазначають, що їхня постанова дозволить позбавитися від зловживань і корупції навколо Києво-Печерської лаври.

Полохало зазначає, що документ має шанси бути затвердженим у Верховній Раді, незважаючи на політичні розбіжності: “Більшість депутатів українського парламенту – проти дій мера Києва Леоніда Черновецького”. Священики визнаних і невизнаних православних Церков, що діють в Україні, сходяться на думці, що влада не ризикне передавати частину лаври будь-якій з релігійних організацій. Головне – забрати святиню з рук “сектанта Черновецького”, вважають православні священики.

У Київській міській адміністрації це питання офіційно не коментують. Однак у неформальній розмові один з чиновників припустив, що передача лаври може бути пов’язана з повідомленнями про початок “мирних переговорів” трьох діючих в Україні православних Церков – Московського, Київського патріархатів і Автокефальної. Як повідомляло агентство, 9 вересня на засіданні Священного синоду Української православної церкви Московського патріархату під головуванням митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана) було прийнято рішення про початок переговорів з “розкольниками”. Експерти допускали, що цей діалог стане початком об’єднання православних Церков, якого давно домагається Ющенко.

Політолог Михайло Погребинський упевнений, що передача Києво-Печерської лаври Міністерству культури зашкодить переговорам Церков. “У міністерстві заправляють ставленики Ющенка. Вони хочуть отримати в руки лавру, щоб чинити тиск на Московський патріархат. А тиск у таких питаннях – найгірший помічник”, – сказав експерт.