2010 р. Києво-Печерська Лавра просить у мерії три будинки на вул. Мазепи

Дата: 19.03.2010

Київрада має намір передати Києво-Печерському монастирю в безоплатне користування два нежилих приміщення загальною площею 281 кв. м на вулиці Івана Мазепи, 21, 25. Відповідний проект рішення депутати планують розглянути на сесії 25 березня, повідомляє «Столица.Главред».

Як стало відомо, Свято-Успенська Києво-Печерська лавра звернулася до заступника мера – секретаря Київради Олеся Довгого з проханням передати їм три приміщення загальною площею 1 тис. 887 кв. м, які належать територіальній громаді Києва і на даний момент знаходяться в оперативному управлінні Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Зокрема, пропонується передати в безкоштовне користування приміщення Келії соборних ченців площею 79 кв. м (вулиця Мазепи, 21), а також приміщення площею 202 кв. м Келії Гостинного двору (вулиця Мазепи, 25). Крім того, Лавра просить передати їй у користування корпус, де знаходиться Іконописна школа та майстерня загальною площею 1606 кв. м. Всі ці будівлі перебувають в аварійному стані і потребують ремонтних робіт.

У листі до Довгого Чоловічий монастир УПЦ відзначає, що за свої гроші провів в останні роки ремонт і реставрацію більшості корпусів, які передані Лаврі в безкоштовне користування. Також Свято-Успенська лавра обіцяє за власні кошти провести ремонтно-реставраційні роботи в приміщеннях, які просить передати у користування. Своє прохання представництво Лаври пояснює гострою нестачею обслуговуючих приміщень, які необхідні для повноцінного користування Успенським собором та іншими храмами, а також для служб монастиря, оскільки постійно зростає число пастви і паломників Києво-Печерської лаври.

На початку березня профільна комісія Київради з питань власності узгодила і підготувала відповідний проект рішення про передачу трьох приміщень, проте культурна комісія 17 березня на засіданні схвалила проект частково, давши згоду передати в користування Лаврі дві будівлі келій і відмовивши в передачі будівлі, в якій знаходиться художня майстерня.

Цікавий той факт, що «регіонал», член культурної комісії Київради Михайло Резнікович, якому доручили вивчити це питання, ініціював, щоб Київрада відмовилася надати Лаврі приміщення по вулиці Мазепи, де знаходиться художня майстерня.

Джерело: РІСУ