Герле Л. Гармата «Орел». 1570 – 1571 рр.

Розмір зображення: 800:546 піксел

В історичних документах згадується кілька десятків імен західноукраїнських, переважно львівських, ливарників XVI – XVII століть. Найзначнішими серед них були: Леонард і Мельхіор Герле, Юрко, Каспар та Андрій Франке, або Франковичі. Леонард Герле працював у Львові в 1544 – 1572 роках. З його майстерні вийшло чимало гармат, дзвонів та інших виробів. Деякі гармати його роботи збереглися до наших часів, їхнє оздоблення ще дуже скромне – напівготичні написи, нескладна ренесансна орнаментика. Найбагатше оформлено гармату «Орел», відлиту в 1570 – 1571 роках. Крім герба Львова, на ній зображено чорногуза з вужем у лапі, орла на гілці, квадригу з воїнами та девіз. Виразно ренесансний характер, багате оздоблення, цікава епіграфіка ставлять цей твір у число найвизначніших пам’яток львівського литва XVI століття (с. 385 – 386).

Леонард Герле. Гармата «Орел». 1570 – 1571 рр. Варшавський музей Війська Польського.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 387.