Знамення пресвятої богородиці

65x53,5 см (загальний розмір 103,5x83,5 см), конструкція 194x144,5 см.

Реставратор – Наталя Білостоцька.

Реставрована у 2002-2003 pp.

Ікона вміщена в конструкцію, що складається з двох липових дощок, скріплених двома кованими скобами. Основа, до якої з обох боків доклеєні частини, має наскрізну різьбу. Вгорі, над іконою, доклеєна частина випуклої різьби. Зворотній бік оброблений столярним інструментом. Ікона зображена на опуклій дошці-основі у вигляді медальйона, який завершується обрамленням і наскрізною декоративною різьбою. Паволока частково наклеєна на стику дощок різьби. Левкас білого кольору, клеєкрейдяний, щільний. Фарбовий шар – темперний і олійний живопис, позолочення, посріблення.

Стан до реставрації

По основі – повздовжні тріщини, сколи й подряпини, ліворуч у верхній частині та на завершенні різьби – втрата деревини. На стику дошки розійшлися на 3-4 мм, права – виступає над лівою на 2 мм, що спричинило втрати левкасу з фарбовим шаром. Посередині, зверху – наскрізний отвір. Основа пошкоджена жуком-деревогоризом. Зв’язок левкасу з основою незадовільний, його втрати та відставання в місцях пошкодження деревини, на виступах різьби, на стику дощок й тріщинах. Кракелюр горизонтальний, в деяких місцях – середньосітчастий. Нефахові реставраційні вставки левкасу подекуди заходять на авторський живопис. Зв’язок фарбового шару з левкасом незадовільний, внаслідок чого утворилося лущення й потертя. На поверхні твору – пізніші перемелювання. Подекуди – зсідання потемнілої лакової плівки з фарбовим шаром, потертя на випуклих частинах. Поверхневі забруднення – по всій поверхні ікони, особливо у заглибинах різьби, на обрамленні, в деяких місцях впресовані в структуру фарбового шару.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування обох боків ікони та конструкції. Скріплено рухомі частини основи. Демонтовано ковані цвяхи. Усунуто поверхневі забруднення з конструкції, потоншено потемнілу лакову плівку на декоративній різьбі та карнизах. В місцях відставань укріплено фарбовий шар, левкас і фарбовий шар на живописі. Усунуто ущільнені пилові забруднення. Усунуто поверхневі забруднення з фарбового шару та потоншено потемнілу лакову плівку. Усунуто пізніші пере-малювання з авторського живопису. Вставки левкасу, підведені при попередній реставрації, зрівняні до авторського рівня. Затоновано місця втрат, подряпин та потертя фарбового шару. Живопис покрито захисним шаром лаку.

Опис

Зображена Богородиця фронтально, нижчепоясно. Руки підняті й розведені вбік. На лоні, у великому видовженому овалі, поясне зображення Еммануїла. Одягнена у синю туніку з вузькими рукавами та червоний мафорій. Повновидий лик вохристої карнації з рожевим підрум’янком, округлими коричневими очима, тонкими бровами, тонким прямим носом та невеликими червоними вустами. Спокійний та врівноважений погляд Богородиці спрямований до глядача. Навколо голови – широкий золотистий німб. Обабіч Богородиці – монограма її імені: МР ΘΥ. У великому зеленому овалі зображений Еммануїл., постать якого представлена фронтально з розведеними в боки руками. Погляд спрямований до глядача. На ньому – білий хітон та вохристий гіматій. Повновидий лик вохристої карнації, з рожевим підрум’янком, тонкими бровами, довгим прямим носом, маленькими червоними вустами. Довге кучеряве рудувате волосся спадає на плечі. Навколо голови – широкий гладкий золотистий німб, обабіч, на тлі – монограма імені Христа: ІС ХЧ.

Література

Ярема В., о. Традиції і нововведення у побудові іконостасів xvii та xviii століть у західних областях україни // Православний вісник. – Львів, 1961. – № 56. – С. 181.

Пещанський Володимир. Богородчанський іконостас // Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква. 1926. – С. 15, 16.

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Іларіон Свєнціцкий. Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 26. Іл. 36. табл. XVIII.

Канарська Ольга. Іконостас церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського (1698-1705) // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 37.

Лильо-Откович З. Іконографічні особливості структури іконостасу Воздвиженської церкви Скиту Манявського // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – 17.

Міністерство культури і мистецтв України. Національний науково-дослідний реставраційний центр України. Львівський філіал. Бюлетень. Інформаційний випуск. – Львів, 2003. – № 1(5). Іл. C. l кольорового розвороту.

Виставки

Не експонувалася.