Апостол Симон та євангеліст Марко

Реставратор – Оксана Садова.

Основа складається з трьох дощок хвойної породи, що скріплені двома врізними шпугами. Зворот оброблений столярним інструментом вздовж волокон деревини. На стиках дощок приклеєні конопляні волокна. Угорі – два металевих кільця. Ікону обрамлює глибока накладна скісна рама з півкруглим завершенням, декорована різьбленим орнаментом, нижня частина якої тонована темно-зеленою фарбою. Угорі по кутах – накладна золочена різьба. Левкас білого кольору, клеє-крейдяний, тонкий, щільний. Фарбовий шар – темперний і олійний живопис, посріблення, позолочення. Тло ікони різьблене по левкасу та золочене.

Стан до реставрації

Значні поверхневі забруднення основи. Втрачена різьблена деталь рами з обох боків, в нижній частині. Деталі різьби прибиті металевими цвяхами. Незначні втрати левкасу та позолочення на виступаючих частинах різьби, де він крихкий, розшаровується та відлущується. Кракелюр крупно-сітчастий. Авторський живопис перемальований олійними фарбами. Нанесена нерівномірно лакова плівка потемніла.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування обох боків ікони. Непрофесійні металеві кріплення різьби усунуто й замінено дерев’яними тиблями. Укріплено левкас, посріблення та позолоту на різьбі та рамі. Укріплено левкас та фарбовий шар на живописі. Знято стійкі поверхневі забруднення з обох боків. Усунуто поверхневі забруднення з фарбового шару та потоншено потемнілу лакову плівку. Усунуто пізніші пере-малювання з авторського живопису. Затоновано місця втрат, подряпин та потертя фарбового шару. Живопис покрито захисним шаром лаку.

Опис

Апостоли зображені у повен зріст, розвернені у тричвертному повороті ліворуч. Лики з запалими щоками та зморшками на чолі й біля очей. Погляди спрямовані до глядача. У Симона довга сива борода і вуса, кучеряве сиве волосся. У Марка – коротка округла сивувата борода та таке ж коротке кучеряве волосся. Навколо їхніх голів – гладкі золочені німби, окреслені двома ритованими лініями. Апостол Симон зображений ліворуч. У правій руці тримає білий згорнений сувій, а ліва, в осіняючому жесті піднята на рівні грудей. Одягнений у зелений хітон з вохристим відворотом, білий гіматій та сандалі зі шнурками. Праворуч – євангеліст Марко. В піднятих на рівні грудей руках тримає вохристо-коричневу книгу з червоними торцями. Одягнений у червону туніку з невеликим синім комірцем та синьо-голубий гіматій з оранжевим відворотом і сандалі з шнурками. Композицію вирішено на тлі зелено-вохристого горбистого краєвиду з рослинністю на передньому плані. Вдалині видніються голубі гори. Тло золочене, оздоблене різьбленим по левкасу рослинним орнаментом.

Література

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Іларіон Свєнціцкий. Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 26. Іл. 26. табл. XVI.

Канарська Ольга. Іконостас церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського (1698-1705) // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 25. Іл. С. 42.

Лильо-Откович З. Іконографічні особливості структури іконостасу Воздвиженської церкви Скиту Манявського // тематичний збірник святопокровського жіночого монастиря студійського уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 20.

Виставки

Реставрація іконостасу церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського (1698- 1705). Національний музей у Львові. 2000 рік.