2008 р. Сергій Тарута дасть гроші на відновлення Підгорецького замку на Львівщині

У Львові сьогодні, 31 травня, відбулася презентація Благодійного фонду «Підгорецький замок». «До Наглядової ради фонду зокрема входять Олег Скрипка, Єжи Гоффман, Катерина Серебрянська, Володимир Мостовий, Сергій Тарута. «Ми нікого не вмовляли, люди одразу погодилися. Так само і «Індустріальний Союз Донбасу» (голова Ради директорів Сергій Тарута – ZAXID.NET), вони самі пообіцяли допомогти матеріально у відновленні замку», – повідомила під час прес-конференції голова Наглядової ради фонду Оксана Козинкевич.

Також фінансову підтримку фонду надаватиме компанія HCM Group. Наразі основне завдання фонду полягає у розробленні проекту реставрації комплексу замку. «Ми хочемо створити рекреаційно-музейний центр, куди би входило і літописне місто Пліснисько, яке згадується в «Слові о полку Ігоревім», Гетьманський заїзд, костел, також тут мав би бути готель. В самому замку, окрім експозиції, на третьому поверсі зробимо місце для проведення різноманітних міжурядових зустрічей. У нас є певні труднощі щодо права власності на цю землю. Частина її належить Держлісгоспу, також у нас вникли складнощі з органами місцевого самоврядування. Це велика територія, разом з усіма об’єктами – 170 га (150 га – Пліснесько, 20 га – замок та парк)», – повідомив директор КП «Замки та палаци Львівщини» Микола Гайда.

За словами О.Козинкевич, наразі до фонду надійшло 30 тис. грн. «На відновлення замку, за нашими приблизними підрахунками, потрібно 75 млн євро. Перші результати з відновлення ми побачимо за 4-5 років. Ми плануємо займатися і відновленням експонатів замку. Їх значна частина зберігається у Львівській галереї мистецтв. Також значна частина є в Польща та Бразилії. Ми співпрацюватимемо з поляками та бразильським фондом Підгорецького замку щодо відновлення експонатів. В 2009 році плануємо провести виставку експонатів замку в Україні та Польщі. Один з власників замку привіз у нього багато експонатів зі Сходу – арабський світ також зацікавлений у відновленні цього комплексу. Вони навіть хотіли викупити кілька експонатів у поляків, слава Богу вони не продали», -додав голова правління фонду Віктор Кушніренко.

На цей рік на відновлення замку з Державного бюджету заплановано виділити 3 млн грн, але цю суму ще не затверджено.