2007 р. Українська історія може залишитися без старовинного замку у Підгірцях

Дата: 08.06.2007

Україна втрачає пам’ятки минулого. Всесвітній фонд культурної спадщини оприлюднив список зі ста архітектурних перлин світу, яким загрожує небезпека зникнення. До “чорного списку” увійшов і старовинний замок, що у Підгірцях на Львівщині.

Побудований у середині XVII століття, замок довго був помешканням заможної шляхти. На всю Галичину маєток славився гучними забавами та пишними святами. В різні часи тут працювала алхімічна лабораторія та зупинявся французький письменник Оноре де Бальзак.

Підгорецький замок знали за колекцією живопису, книг та зброї. Його оздоблювали найкращі художники краю. Занепад маєтку почався в XIX столітті. З того часу війни та численні пожежі майже знищили архітектурне обличчя замку. Врятовані пам’ятки мистецтва з Підгірців зараз розкидані по музеях всього колишнього СРСР. Офіційно оголошені плани Уряду України про реставрацію замку не приносять помітних результатів.

Бонні Бернем, Голова Всесвітнього Фонду Культурної спадщини: “Цього разу головний ворог монументів – це людина. Саме від нас йдуть політичні конфлікти, індустріальний розвиток та зміни клімату… Та, якщо ми змогли зруйнувати культурну спадщину, то мусимо знайти силу і на відбудову. Ми маємо взяти на себе відповідальність за культурний спадок людства.”

Джерело: 5 канал