2009 р. Замок трьох мушкетерів

Денис Шашенок

Замок є унікальною архітектурною пам’яткою.

Підгірці – це невеличке село на півночі Львівської області. Однак, незважаючи на те, що воно має маленькі розміри, саме тут знаходяться пам’ятки архітектури, відомі не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Більше того, можна з впевненістю сказати, що Підгорецький замок бачила значна частина жителів колишнього Радянського Союзу. Адже саме тут знімали деякі сцени „Трьох мушкетерів” з Михайлом Боярським у головній ролі.

Розкіш та алхімія. Побудований Підгорецький замок був майже 400 років тому за указом коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського. Цей замок вважається одним із найкращих в Європі зразків поєднання палацу епохи Відродження з бастіонними оборонними укріпленнями. Особливої пишноти замок набув на початку та в середині 18 століття. Тут були зелений, дзеркальний та мозаїчний кабінети неповторної краси, а також прекрасно оздоблені зали, зберігалось багато цінних книг, колекції зброї та картин.

А наприкінці того ж століття власником замку був Северин Жевуський, який прославився своєю жагою до пошуків скарбів та алхімії. Він спеціально влаштував в замку лабораторію, в якій намагався отримати золото з менш цінних металів.

Унікальний парк і костьол. Поруч з палацом зберігся унікальний старовинний парк в „італійському” стилі, що належить до пам’яток державного значення. Інших парків такого стилю в нашій країні майже не залишилось.

В кількох сотнях метрів від замку височіє прекрасний костьол Воздвиження та св. Йосипа, якому вже понад 250 років. Його купол в діаметрі має 12 метрів. Церковні служби в ньому правляться і тепер. Костьол прикрашає 14 колон та сім скульптур святих. Ще одна скульптура була знищена в часи Другої світової війни. Замок та костьол між собою з’єднує затишна алея.

Як добратись. Щоб дістатися до Підгірців, треба спочатку доїхати до Тернополя, пересісти там на автобус до Бродів, а звідти автобусом до повороту на Підгірці. Саме село знаходиться менш ніж в двох кілометрах від основної дороги зі Львова на Київ.

Можна також спочатку дістатися поїздом до Львова, а потім їхати автобусом в напрямку Бродів. Дешевший, але довший варіант добирання – їхати зі Львова приміським потягом в напрямку Бродів до станції Ожидів, а звідти ще з десяток кілометрів автобусом.

Якщо ж маєте вільних два дні, радимо також відвідати чудовий Олеський замок, який знаходиться поруч з Підгірцями, та розташований в 20 кілометрах від цього села замок у Золочеві. Із Золочева до Хмельницького можна без пересадок доїхати потягом.