2010 р. У Підгірцях сміття вивозять... екскаватором

Мирослава Іваник

Дата: 21.11.2010

На подвір’ї Підгорецького замку працює будівельна техніка. Екскаватором вже зняли частину ґрунту. В управлінні охорони культурної спадщини Львівської облдержадміністрації про роботи нічого не знають і запевняють – жодних погоджень на них не давали.

За словами Володимира Накопала, керівника групи АРМ-3 інституту “Укрзахідпроектреставрація” та члена Українського бюро ІКОМОС, 12 листопада він з колегами зафіксував ведення робіт на території Підгорецького замку. “На наших очах працював екскаватор, який вибирав ґрунт з оборонних ровів та земляного валу. При цьому фактично зруйнували залишки слідів оборонної системи в’їзду в замок”, – розповів “Пошті” пан Накопало. За його словами, на території пам’ятки тривають земляні роботи.

Водночас, Борис Возницький, директор Львівської галереї мистецтв, у підпорядкуванні якої є Підгорецький замок, запевняє – на території пам’ятки просто прибирають сміття.

– Ми вивозимо сміття з території замку, жодних робіт там не ведеться. Я замовив документацію на реставрацію фасаду в інституту “Укрзахідпроектреставрація”. Але поки немає грошей, ми не можемо нічого робити. Будуть гроші – будуть роботи, – розповів “Пошті” Борис Возницький, додавши, що для початку для порятунку замку треба приблизно 30 млн грн.

Однак, як свідчать фотографії, назвати вибирання ґрунту технікою звичайним прибиранням сміття, важко. При цьому це вже не вперше, коли реставратори мають зауваження до дій керівництва галереї мистецтв.

– Між реставраторами, які займаються пам’ятками архітектури, та Борисом Возницьким завжди виникають непорозуміння, – розповідає Володимир Накопало. – Звичайно, пан Возницький як директор галереї мистецтв намагається щось робити, аби впорядкувати територію замків, які у нього в користуванні (Олеський, Підгорецький та Золочівський замки – “Пошта”), але він робить це без відповідних погоджень і низки робіт, які передбачені законодавством, зокрема без археологічних досліджень, архітектурно-реставраційних рішень тощо. Керівництво галереї провадить повну самодіяльність, аби в міру своїх можливостей щось впорядкувати. Люди діють у межах свого розуміння, яке, на жаль, не завжди є в межах правового поля.

За словами фахівців, самовільне вибирання ґрунту може означати втрату цінних відомостей про історію унікальної пам’ятки.

– Я неодноразово зіштовхувався із ситуацією, коли директори музеїв та заповідників самовільно провадили археологічні дослідження, вважаючи, що посада їм це дозволяє, – прокоментував “Пошті” Олег Осаульчук, директор науково-дослідного центру “Рятівна археологічна служба” інституту археології НАН України. – Така ситуація була в Жовківському замку, де в подвір’ї без археологів вибрали культурний шар на глибину близько метра.

У Золочеві, наприклад, для копання шурфів залучали не професійних археологів, а студентів Львівської політехніки. Повертаючись до Підгірців, територія цієї пам’ятки архітектури розташована поряд з пам’яткою археології – літописним городищем Пліснисько. Зрештою, будь-які земляні роботи на об’єкті культурної спадщини мають проводитися лише після археологічних досліджень.

Замок у Підгірцях в аварійному стані. На його реставрацію потрібно не один десяток мільйонів гривень. Чи не стануть намагання керівництва галереї мистецтв поліпшити ситуацію ще однією проблемою для замку?

Джерело: “Львівська поштa”