2011 р. У Підгорецькому замку облаштують резиденцію для Януковича

За дорученням президента України Віктора Януковича у Підгорецькому замку, на 3 поверсі, буде облаштовано президентську резиденцію. Про це 28 вересня під час офіційного прес-туру замками Золотої Підкови Львівщини заявив голова Львівської облдержадміністрації Михайло Цимбалюк.

А біля самого замку буде відновлено Гетьманський Заїзд – найстаріші в Україні заїзд і корчму, що збереглися з ХVIIст. Також скоро до замку прибуде 8-метрова картина «Битва під Віднем», яка, на разі, реставрується в Королівському замку в Варшаві, де 5 жовтня візьме участь у виставці, а через місяць прибуде в Україну. Наразі, щоб встановити цю картину, у залі Підгорецького замку проводяться роботи з підняття стелі на кількадесят сантиметрів.

На реставрацію та збереження культурних пам’яток Львівщина потребує загалом 250 000 000 грн. Проте останні три роки з бюджету не надходило жодних коштів. Саме це, а також відсутність належної промоції заважає пертворити Олеський, Золочівський та Підгорецький замки на справжню перлину туристичної Львівщини.

Замки Львівщини є справді унікальним історичним спадком всієї України, та, на жаль, з кожним днем, через відсутність коштів на догляд та реставрацію, цей спадок нищиться та втрачається. Замкам не вистарчає коштів на перекриття дахів, через що від негоди пошкоджуються стіни будівель, та нищаться історичні цінності, що зберігаються у них. Насамперед це стосується Золочівського замку, у якому 05. 08.2011 обвалився дах надбрамної споруди ХVII ст. Наразі пам’ятка закрита для відвідування і реставратори б’ють на сполох – якщо дах не відремонтують до початку зими, холод та негода завдадуть історичній пам’ятці непоправної шкоди.

Схожа проблема існує і в Підгорецькому замку, дах якого критий гонтою. Реставратори не хочуть змінювати історичний вигляд споруди, замінюючи гонту на бляху або черепицю. Проте гонта – це такий матеріал, який треба замінювати кожні двадцять п’ять років. До припинення фінансування вдалося замінити гонту лише на половині даху. Інша половина потребує нагального ремонту.

Та, попри труднощі, силами керівництва та працівників замків робиться багато для того, щоб зберігати не лише існуючі, а й примножувати нові історичні пам’ятки. За належного догляду, замки можуть самі окупити своє існування, ще й приносити дохід державі, каже Борис Возницький. Адже щоденно їх відвідує 4-5 тис. людей. За тиждень один тільки Золочівський замок реалізовує квитків на суму 38 000 грн.

Якщо замки Золотої Підкови привести у належний стан, встановити нові вказівники на дорогах, та забезпечити доступ відповідної інформації для населення та гостей Львівщини, то вони стануть окрасою не лише області, але й заявлять про нашу державу на світовому туристичному ринку.

«Західна інформаційна корпорація»