Троїцька вул.

Тамара Шевченко

Чекістів вулиця, рубіж 19 – 20 ст. (архіт., іст., містобуд). Колишня назва Троїцька, у 1928 перйменована на вул. Чекістів. Одна з центральних вулиць старої частини міста. Пролягає від Прибережної магістралі, перетинає вулиці Кірова, Артема, проспект Леніна, вул. Дзержинського, Гоголя, Жуковського і упирається в міст, що з’єднує Жовтневий і Шевченківський райони.

На рубежі 19 – 20 ст. периметр вулиці забудовується головним чином одноповерховими садибами, одно-, двоповерховими особняками (виключення – будинок громадського та адміністративного призначення на розі вул. Чекістів, 29 і Дзержинського земської повітової управи 1913, тепер Обласний краєзнавчий музей). З історичними подіями періоду визвольних змагань 1917 – 1921 пов’язаний прибутковий будинок Біленького Х.К., який здавав в оренду Олександрівському відділенню Російського для зовнішньої торгівлі банку, після націоналізації якого його передано Олександрівському союзу анархістів. У 1917 – 1919 тут перебував Нестор Махно під час свого відвідування міста.

Поряд розташована центральна хоральна синагога, споруджена у 1898 (Чекістів, 27) у неоготичному спрямуванні стилю еклектики.

На розі вул. Чекістів і просп. Леніна, 52 боковим фасадом виходить прибутковий будинок купця Лещинського Я.І., збудований в дусі еклектики з деяким домінуванням ренесансних та готичних елементів. У 1917 – 1918 тут розміщувалася Рада робітничих, солдатських та селянських депутатів.

[Историко-архитектурный опорный план г. Запорожья. Материалы поквартальной инвентаризации. Карточки технического состояния. – К., 1991. – Т. 2, кн. 2. – С. 177.]

2 сесія міської ради 19.02.2016: Рішення міської ради: «Про перейменування вулиці Чекістів у місті Запоріжжі на вулицю Троїцьку»

Більше фотографій: