Лазні “Сари-Гюзель”

Зведені 1533 р. Розташовані на схід від основних споруд палацу й ханського кладовища. Споруда первісне належала до забудови міста. Функціонувала як лазня до 1924 р. Побудована за типом турецьких лазень, що успадкували багато рис римських терм, складна за плановим вирішенням будівля мала два відділення (чоловіче й жіноче). Головні приміщення – квадратні в плані, перекриті сферичними банями. Освітлення їх здійснювалось через засклені ліхтарі верхнього світла, роздягалень – через вікна. Водогін та опалювальна система влаштовані нижче від рівня кам’яних підлог. Вода металевими трубами подавалася до приміщень, обладнаних кам’яними лавами та раковинами з кранами. Екстер’єр пам’ятки формують глухі потиньковані стіни, завершені пірамідальним силуетом бань.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с.