Поховання Феофіла бл.

Євген Кабанець

489.4.11.5.3. Поховання Феофіла бл. 1482 (іст.).

Ліворуч від іконостаса церкви Благовіщення Пресвятій Богородиці.

Феофіл (? – бл. 1482) – церковний діяч, останній виборний архієпископ Новгородський. Перед призначенням на місцеву кафедру був протодияконом і ризничим свого попередника – владики Йони Отенського. Обраний 15 листопада 1470. Орієнтувався на т. зв. литовську партію, вороже настроєну до московської влади. Відмовився прийняти єпископську хіротонію в Москві після того, як великий кн. Іван ІІІ оголосив Новгород своєю вотчиною. Втрата новгородцями незалежності 1478 призвела до арешту Феофіла і заслання його в січні 1480 до Москви, в Чудов монастир. Згідно з українськими місяцесловами, помер під час прощі до Києво-Печерського монастиря і був похований в лаврських печерах. За деякими даними північних джерел, похований у Москві або у Новгороді в соборі Святої Софії. День пам’яті – 26 жовтня.

Література:

Колпакова В. М., Кабанець Є. П. Комплексні медико-антропологічні дослідження святих мощей Києво-Печерської лаври // Дива печер лаврських. – К., 1997; Новгородская первая летопись старшего и младшего изводов. – М.; Л., 1950; Хорошев А. С. Политическая история русской канонизации (ХI – ХVI). – М., 1986.