Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Здобудеш Українську державу
або згинеш у боротьбі за неї!

Богдан Хмельницький

?

2009 р. Резолюція дискусійного форуму

Дата: 29.09.2009

Документ дослівно. Резолюція дискусійного форуму «Проблеми збереження та розвитку території ландшафтно-архітектурної пам’ятки «Цитадель» – 18 вересня 2009 року, місто Львів

Ми, учасники дискусійного форуму – представники територіальної громади Львова, громадських пам’яткоохоронних організацій, органів місцевого самоврядування, наукових та інших установ, зокрема:

Бібліотеки імені В. Стефаника НАН України,

Львівської галереї мистецтв,

Національного університету «Львівська Політехніка»,

Львівського національного університету імені Івана Франка,

Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури,

Українського національного комітету ICOMOS,

Товариства шанувальників Львова,

Фонду «Збереження історико-архітектурної спадщини Львова»,

Громадської ініціативи «Збережи старий Львів»,

Національного історико-архітектурного музею-заповідника «Київська фортеця» (Київ),

Товариства шанувальників замків та фортець,

Львівської філії Інституту пам’яткоохоронних досліджень,

Західного центру етнології,

Асоціації науково-практичної біолокації України,

Адвокатського об’єднання «Козаков і партнери»,

Американо-українського бюро з прав людини і дотримання чинного законодавства,

Львівської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Громадянська позиція»,

Товариства Лева,

Центру правових і політичних досліджень «СІМ»,

Управління охорони культурної спадщини Львівської обласної державної адміністрації,

Львівської міської ради,

Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради,

Товариства «Podgorze.pl» (Польща, Краків),

Архітектурного бюро «Архі-концепт» (Польща, Ниса),

заслухавши доповідачів та обговоривши ситуацію, що склалась довкола проекту будівництва конгрес-готелю на території ландшафтно-архітектурної пам’ятки «Цитадель»,

вважаємо за необхідне:

Створення під патронатом Президента України історико-архітектурного музею «Львівська Цитадель» із закріпленням за ним земельної ділянки на котрій розташована вищезгадана пам’ятка.

Занесення історико-культурного ландшафтного парку «Цитадель» до Державного реєстру національного культурного надбання України як пам’ятки національного значення.

Проведення археологічних досліджень, а також досліджень об’єктів, які становили підземну частину фортеці «Цитадель» і є необхідними для негайного отримання додаткової відкритої інформації з приводу наявності на території вказаної пам’ятки поховань часів репресій НКВД та Другої світової війни, бомбосховища, а також історично-значимих подій, що мали там місце.

Опублікування архівної документації стосовно Львівської Цитаделі (зокрема, архівних матеріалів Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України та матеріалів, що знаходяться у відповідних архівах в Москві) як умови початку здійснення будь-якої нової діяльності на території цієї пам’ятки.

Єдиними роботами, що можуть здійснюватися на території ландшафтно-архітектурної пам’ятки «Цитадель» є реставраційні та відновлювальні роботи на основі, погодженого у встановленому порядку, проекту регенерації комплексу в цілому.

Планування та реалізацію Львівською міською радою заходів з висвітлення історії ландшафтно-архітектурної пам’ятки «Цитадель» як об’єкта культурної спадщини Українського народу є одним з головних кроків зі збереження «Цитаделі» для майбутніх поколінь і розвитку туризму у місті.

Звернутися до:

Президента України з проханнями посприяти у прийнятті Львівською міською радою рішення про встановлення на території ландшафтно-архітектурної пам’ятки «Цитадель» меморіального знаку для вшанування пам’яті жертв НКВД і Другої світової війни, загиблих і похованих на цій території, а також вжити заходів, спрямованих на визнання об’єкта культурної спадщини «Цитадель» пам’яткою національного значення та на створення історико-архітектурного музею «Львівська Цитадель».

Львівської міської Ради з проханням виділити кошти для розроблення генерального плану «Цитаделі» з метою її збереження та регенерації, а також з вимогами скасувати будь-які рішення цієї Ради та її виконавчих органів, котрі спрямовані на забезпечення створення нового готельного комплексу на території «Цитаделі», та не допускати прийняття нових рішень з цього приводу.

Головуючий А. Салюк

Секретар В. Дзьобан

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»