2009 р. Звернення до Президента України

Дата: 29.09.2009

Документ дослівно. Звернення до Президента України Віктора Ющенка з приводу долі пам’ятки «Львівська цитадель»

Президентові України – високодостойному пану Віктору Андрійовичу Ющенку

22.09.2009 р., місто Львів

Шановний Вікторе Андрійовичу!

Львівською міською владою заплановане будівництво конгрес-готелю з підземними паркінгами, концертним залом і фестивальним полем на території історико-культурного ландшафтного комплексу «Цитадель» у м. Львові, де у роки Другої світової війни впродовж 1113 днів функціонував концентраційний табір «Шталаг 328». За час його існування у ньому було близько 300 тисяч осіб, майже половина з яких померли там від інфекційних хвороб, голоду, а частину – розстріляли.

Серед розстріляних – українці, росіяни, євреї, поляки, бельгійці, французи, італійці та представники інших народів, які воювали в складі армій, що протистояли нацистам. До сьогоднішнього дня невідомо, яку саме кількість людей поховано на території історико-культурного ландшафтного комплексу «Цитадель».

Для Львова «Цитадель» є морально-етичним історичним й архітектурним місцем. Проте, незважаючи на протести проти будівництва готельно-розважального комплексу на кістках, що прозвучали на громадських слуханнях, виконавчим комітетом Львівської міської ради у 2009 році прийняте рішення № 677 «Про організацію департаментом містобудування спільно з ТзОВ «Інвестбуд» міжнародного архітектурного відкритого конкурсу «Проект конгрес-готелю з багатофункціональним конференц-залом та підземними паркінгами на території історико-культурного ландшафтного комплексу «Цитадель у м. Львові».

Просимо Вас, вельмишановний Вікторе Андрійовичу, вжити всіх можливих заходів з метою недопущення плюндрування території «Цитаделі», що призведе до втрати національної пам’яті та викличе нерозуміння у міжнародної спільноти!

Долучаємо копію резолюції Дискусійного Форуму «Проблеми збереження та розвитку території ландшафтно-архітектурної пам’ятки «Цитадель» від 18.09.2009 р.

Депутат Львівської міської ради В. Лясковська

Головуючий дискусійного Форуму А. Салюк