2009 р. Хвилястий готель у центрі Львова

Уляна Флишко

Дата: 15.01.2009

12 січня проїздом у Львові побував професор Германн Хуберт (Австрія) – архітектор ескізного проекту будівництва готелю, який заплановано звести в місті до 2012 року на розі вулиць Краківської-Вірменської. Зустріч з іноземцем мала відбутися у форматі громадських слухань. Та, як стало відомо згодом, громадськість на заслуховування проекту будівництва готелю ще запросять.

Репрезентуючи ескізи майбутньої готельної споруди, професор Германн Хуберт повідомив, що під час розробки проекту він намагався максимально дотримуватися тих параметрів, які притаманні центральній частині Львова. Найцікавіше в проекті те, що його фасадна частина візуально нагадуватиме хвилі.

Пан Хуберт повідомив, що проект готелю передбачає партер і чотири поверхи. Кожна кімната відрізнятиметься одна від одної, що, за задумом архітектора, має відповідати атмосфері старих будинків у центральній частині міста. Типовими залишаться хіба що санвузли.

У своєму проекті професор також запропонував організувати ресторан і бар, які виходили б на вулицю Краківську. А на тій частині території, де зараз сквер, австрієць пропонує створити сад, який був би доступним для громадськості. Саму споруду готелю, зазначає професор Германн, “відірвуть” від сусідніх будинків, розташованих на вулицях Краківській і Вірменській, аби між ними зберігалися маленькі вулички, що також притаманно для центральної частини Львова.

“Нагорі готелю заплановано звести дворівневий “небесний бар” із видом на Вірменську церкву. Загалом, у своєму задумі максимальну увагу я приділив світлу й тіні”, – зазначив Германн Хуберт. Щодо стоянок для автомобілів, то, за словами автора проекту, він проти них, оскільки не вбачає за доцільне “притягувати” до центру автівки.

Після свого виступу професор Хуберт вислухав усі зауваження, які прозвучали стосовно проекту, та наголосив, що цей проект – лише попередній варіант, а тому подальша його робота полягатиме в удосконаленні задуму, враховуючи всі застереження.

Нагадаємо, інвестором будівництва готелю на розі вулиць Краківської-Вірменської виступила фірма “Будінвест”. Нині компанії належить три чверті території, на якій заплановано звести готель, а на решті землі (близько 800 квадратних метрів) розташовані гаражі Національного музею. За словами головного архітектора Львова Юрія Криворучка, вже досягнуто домовленості, що територію під гаражами таки передадуть для будівництва готелю, натомість у комунальній частині міста інвестори збудують нові гаражі.

Джерело: “