2009 р. Громадські організації Львова висловилися проти будівництва готелю-“бункера”

Дата: 13.07.2009

Представники львівської громади та громадських організацій, зокрема ЛОО “Українського товариства охорони пам’яток історії та культури”, Українського національного комітету “ICOMOS”, Інтернет-ініціативи “Збережи старий Львів”, Товариства шанувальників Львова, Центру правових та політичних досліджень “Сім”, громадської мережі “Опора”, Громадського форуму Львова, БФ “Збереження історико-архітектурної спадщини Львова” висловилися проти будівництва готелю-“бункера”.

Громадське обговорення пройшло під головуванням голови ЛОО Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, президента Благодійного фонду “Збереження історико-архітектурної спадщини Львова” Андрія Салюка. Про це йдеться в резолюції громадського обговорення проекту забудови фрагменту історичного кварталу на розі вул. Вірменська-Краківська у Львові.

Подаємо текст резолюції:

“Заслухавши доповідачів та обговоривши ситуацію, що склалась довкола проекту будівництва на вказаній ділянці вважаємо:

1. Неприпустимою реалізацію проекту будівництва в історичному середовищі Львова споруд, які дисонують і є дисгармонійними щодо історико-архітектурних пам’яток львівського середмістя.

2. Виключною можливістю проектування будівництва на згаданій ділянці може бути лише реалізація концепції регенерації історико-архітектурного середовища кварталу з відтворення втраченої забудови на основі дослідження історичних, архівних, іконографічних та археологічних матеріалів зі збереженням історичної парцеляції, масштабу, силуету забудови та використанням традиційних для львівських історичних кам’яниць матеріалів, зокрема в частині проектування відновлення фасадів.

3. Необхідним взяти за основу для подальшого проектування результати досліджень, представлених на громадське обговорення кафедрою реставрації та реконструкції архітектурних комплексів Національного університету “Львівська політехніка”.

4. Обов’язковим проведення комплексу консерваційних і реставраційних заходів щодо збереження й експонування архітектурних та археологічних знахідок території забудови.

5. Неприпустимим жодне планування і проектування підземного готельного гаражу без проведених комплексних археологічних досліджень усієї площі забудови.

Окрема частина громадськості вважає, що територія на розі вул. Вірменська-Краківська на початку ХХ століття була звільнена від забудови з метою створення вільного простору для комфортного проживання у центральній частині Львова і формування оглядових майданчиків поряд із визначними спорудами Львова (таких як сквер біля костелу домініканців, площа перед театром ім. М. Заньковецької (колишнім театром Скарбка), так і територія навпроти Вірменського собору). Тому ця ділянка могла би залишатись вільною від забудови.

У зв’язку з цим вимагаємо при визначенні цільового використання незабудованих ділянок в історичному ареалі Львова обов’язкового проведення громадських слухань, а при потребі – конкурсів ідей щодо майбутнього використання територій”.