2009 р. Скандал: влада Львова підпільно вирішила проектувати підземні гаражі на розі вул.…

2009 р. Скандал: влада Львова підпільно вирішила проектувати підземні гаражі на розі вул. Вірменської-Краківської!

Дата: 18.06.2009

Чиновники виконкому Львівської міськради, погодивши містобудівне обґрунтування на проектування першої черги готельного комплексу ТзОВ ВП «Будінвест» на розі вул. Вірменської-Краківської, дали добро на підземну автостоянку, – про це 18 червня повідомив кореспондент ЗІКу.

Рішенням № 373 від 22 травня цього року виконком погодив містобудівне обґрунтування та історико-містобудівне обґрунтування на проектування першої черги готельного комплексу в умовах регенерації історичного кварталу на розі вул. Вірменської-Краківської та дав дозвіл «Будінвесту» на проектування.

Нагадаємо, попередньо головний архітектор Львова Юрій Криворучко зініціював у листопаді 2008 р. міжнародний замовний архітектурний конкурс – увага: на проект, а не на концепцію, як тепер він «з’їжджає» із теми, щоб зберегти добру міну при поганій грі! – у якому перемогла пропозиція австрійського архітектора Губерта Германна. Конкурсне журі ухвалювало рішення синхронно із тим, як влада затверджувала положення про сам конкурс, що дало в наслідку підстави вважати його нелегітимним.

Ініціатори конкурсу організували кілька репрезентацій проекту та творчу зустріч із автором, але громада Львова не сприйняла запропонованого проекту, про що свідчать численні заяви громадських організацій.

Цікаво, що львів’яни із спілкування із архітектором Губертом Германном довідалися, що він є противник будь-яких підземних гаражів центральній частині міста. «Підземні гаражі тільки притягують транспорт, треба уникнути цього», – сказав Губерт Германн 12 січня у Пороховій вежі, не пояснивши, як тоді готель, що орієнтовно планувався на 105 номерів, матиме омріяні «зірки класності» без паркінгу й басейну.

І от нарешті з’ясувалося, що підземний паркінг на вул. Вірменській влада таки планує! Про це прямим текстом йдеться у тексті рішення виконкому № 373 від 22 травня. Із тексту рішення виконкому випливає, що підземна автостоянка передбачена саме містобудівним обґрунтуванням.

До речі, текст цього рішення майже місяць не оприлюднювали. Допіру вчора він з’явився на сайті міськради. Підписав рішення не мер Львова, а перший заступник міського голови Олег Синютка. Сам міський голова, коли що, то виявиться непричетним до беззаконня. Наразі він браво коментує ситуацію, переконуючи довірливих львів’ян, що зважатиме на вимоги ЮНЕСКО, в охоронній зоні якого перебуває ділянка, надана в оренду «Будінвесту» під забудову готелю.

Щоправда, виявилося, що тепер ідеться про готель уже не на 105 місць, а усього лиш на 48, тобто на 24 номери, так само влада відхрещується від того, що архітектурний конкурс розглядав проект – тепер це називають «попередніми концептуальними пропозиціями» або ж «ідеєю».

Насправді ж на спільному засіданні архітектурно-містобудівної ради департаменту містобудування Львівської міськради від 25 березня цього року та консультативної ради при управлінні охорони історичного середовища Львова розглядали не що інше, як ескізний проект готельного комплексу (доповідачі: Є. Воронич, А. Коць – архітектори ПП «Архітектонік», асоційований адаптер проекту, рецензенти: Гнесь І. – кандидат архітектури, завідувач кафедри архітектурного проектування інституту архітектури НУ «Львівська політехніка», Проскуряков В. – доктор архітектури інституту архітектури НУ «Львівська політехніка», Федик М. – головний архітекторр ТзОВ «Укрконсалтгруп», М. Ягольник – заступник голови ЛОО Національної спілки архітекторів України).

Так само у звіті департаменту містобудування за 2008 рік про згаданий конкурс свідчить пункт 1.5.3. – «Організація та проведення Міжнародного архітектурного конкурсу «Проект готельного комплексу в умовах регенерації історичного кварталу на розі вулець Краківської та Вірменської 4 країни-учасниці, журі (5 країн), 7 проектів, програма втілення ідеї конкурсу, виставки проектів у НУ «Львівська політехніка», мистецькому об’єднанні «Дзига», громадське обговорення. Перспектива втілення (додаток 14)».

Отже попередньо йшлося таки про проект, а тепер влада хитрує, заперечуючи, що конкурс не розглядав проектів. Випадок із кулуарним рішенням із підземною автостоянкою узагалі є одіозним і вимагає вже не тільки протесту громадськості, а й втручання Прокуратури!!!

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»