Могила Авраменка В. М.

Юлія Шитова

Могила Авраменка В. М., 1972 (іст.). Вул. Солідарності, на Капустяному цвинтарі на центральній алеї похований Авраменко Василь Максимович (1913 – 1972) – Герой Радянського Союзу, уродженець с. Славгород (тепер смт Синельниківського району Дніпропетровської області). На фронті з 1941. Стрілець 592-го стрілецького полку 203-ї стрілецької дивізії 12-ї армії ПівденноЗахідного фронту. 28 вересня 1943 під час бою за розширення плацдарму на правому березі Дніпра в районі с. Петро-Свистунове В. Авраменко підняв у бій воїнів свого підрозділу, закидав гранатами кулеметну обслугу ворога, забезпечив успішне просування наступаючої піхоти. Один танк був знищений, другий підбитий. Вступивши в бій з піхотою, що наступала під прикриттям танків, знищив у рукопашному бою 15 гітлерівців. Під прикриттям ночі пробрався у тил ворога і витяг на собі двох поранених бійців. Звання Героя Радянського Союзу присвоєно 19.03.1944.

Після війни працював у Запоріжжі, мав урядові нагороди. Помер у 1972. На могилі встановлено гранітну плиту з написом.

[ЦАМО РФ – Ф. 33, оп. 793756, спр. 1 – Арк. 81; Герои Советского Союза. Краткий биографический словарь. – М., 1987. – Т. 1. – С. 24.]