Могила Шабельника В. І.

Лариса Малихіна

Могила Шабельника В. І., 1995 (іст.). Вул. Солідарності, на Капустяному цвинтарі на центральній алеї похований Шабельник Віктор Іванович (1924 – 1995) – Герой Радянського Союзу, уродженець с. Соснівка Якимівського району Запорозької області. На фронті з 1941. У 1942 закінчив курси молодших лейтенантів. Командир шабельного взводу 50-го гвардійського кавалерійського корпусу 2-го Українського фронту. Відзначився при звільненні Чехословачини у квітні 1945. Перед боєм за м. Нове-Замки під вогнем переплив р. Нітру, склав донесення про оборону ворога та переправив командуванню. Прийняв бій зі своїм взводом, даючи можливість переправитися основним силам. Звання Героя Радянського Союзу присвоєно 15.05.1946.

У 1953 закінчив Військову академію ім. М. Фрунзе. З 1958 підполковник Шабельник В. І. в запасі. Жив і працював в Запоріжжі. Помер у 1995. На могилі встановлено гранітну стелу з викарбуваним портретом і меморіальним написом.

[Герои Советского Союза. Краткий биографический словарь. – М., 1987. – Т. 2. – С. 749.]