Могила Омельченка В. І.

Лариса Малихіна

Могила Омельченка В. І., 1988 (іст.). Вул. Солідарності, на Капустяному цвинтарі на центральній алеї похований Омельченко Василь Іванович (1918 – 1988) – Герой Соціалістичної Праці (1966), лауреат Державної премії, генеральний директор виробничого об’єднання «Моторобудівник» (тепер «Мотор Січ»), заслужений діяч УРСР, доктор технічних наук, професор, уродженець с. Благовіщенки Лозовського району Харківської області. Закінчив Запорізький авіаційний технікум, працював техніком-експериментатором. У 1941 – 1945 на фронті.

Після війни закінчив Запорозький інститут сільгоспмашинобудування (1946-1950, тепер Запорізький національний технічний університет), пройшов виробничий шлях від майстра до генерального директора, посаду якого обіймав 30 років – з 1958 по 1988.

За роки його керівництва на заводі успішно проектувалися та впроваджувалися у виробництво нові модифікації двигунів. Так, у 1977 створено двигун літака Д-36, АН-24, що використовувався для роботи у важкодоступних регіонах; у 80-ї роки – двигун Д-18Т для супергігантів АН-124 «Руслан» та АН-225 «Мрія».

У 1989 на могилі встановлено пам’ятник у вигляді погруддя, виготовленого з брили рожевого граніту, та гранітну намогильну плиту.

[Богуслаев В., Жеманюк Л. “Мотор-Сич” от поршневых к газотурбинным. – Запорожье, 2000. – С. 4-51.]