Лінія укріплень 1739 р. (2)

Тамара Шевченко

Лінія укріплень, 1739 (іст.). Північно-західна частина о. Хортиця, за 0,3 км на південь від балки Наумової. Споруджена для охорони великого продовольчого магазину або прикордонної митниці.

Обстежив Д. Кобалія, 1995. Складається з двох редутів, чотирикутних у плані, валу та рову. Перший редут розміщений на високому гранітному плато. Земляний насип (вис. 0,7 – 0,9 м, шир. 2,7 – 3 м). Північна і південна стіни пошкоджені путівцями. Другий редут (вис. 1,2 м; 2,2 х 2,5 м) на південному схилі безіменної балочки, на відстані від першого 9 – 11 м.

Залишки валу (вис. 0,4 – 0,6 м, довжина 50 м) пошкоджені путівцями. Рів (глиб. 0,5 м, шир. 2,1 м) заплив. Поверхня пам’ятки задернована. Біля редутів охоронні знаки, 1971.

[Байов А. Русская армия в царствование императрицы Анны Иоанновны. Война России с Турцией в 1933-1739 г.г. – Спб, 1906. – С. 291-292; План Хортицького ретраншементу з ситуацією, 1741 // РДВІА – Ф. 349, оп. 1, спр. 6316.]