Пам’ятник «Збережемо мир» (№ 8)

Ірина Ласка

Пам’ятник «Збережемо мир», 1985 (мист.). Вул. Південне шосе, 8, навпроти адміністративної будівлі заводу «Дніпроспецсталь». Встановлений на честь 40-річчя Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні.

Пам’ятник являє собою двофігурну сюжетну скульптурну композицію, встановлену на гранітному постаменті складної гранчастої форми з написом «Сохраним». Між двома долонями – фігурки двох оголених дітей, які на колінах схилились над вежою з кубиків.

Образно-композиційне рішення пам’ятника основане на контрасті великих долонь і тендітних фігурок, що символізує крихкість миру і виражає ідею його захисту. Скульптурна пластика витримана в рамках стилістики 1960-70-х років. Ск. Б. Раппопорт, архіт. Д. Єгоров.

[Памятники истории и культуры Украинской ССР. – К., 1987. – С. 192.]

Більше фотографій: