2007 р. Віктор Ющенко закликає завершити реставраційні роботи в Батурині до жовтня 2008 року

Прес-служба Президента України Віктора Ющенка

Президент України Віктор Ющенко наголошує на необхідності консолідації зусиль влади, бізнесу та громадськості, спрямованих на розвиток Державного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» у Батурині Чернігівської області. Це глава держави підкреслив сьогодні, проводячи у Батурині нараду щодо ситуації навколо розвитку заповідника.

Президент особливо наголосив, що реконструкційні та реставраційні роботи у заповіднику мають бути завершені до жовтня 2008 року, коли відзначатиметься 300-річчя Батуринської трагедії. «Жовтень 2008 року – це крапка в тому, щоб даний об’єкт був завершений у відбудові, реконструкції, щоб було наведено лад на прилеглій території», – сказав В. Ющенко.

Говорячи про першочергові завдання із розвитку заповідника, Президент наголосив, що йдеться насамперед про реконструкцію Палацу Розумовського, будинку Генерального судді Василя Кочубея, відбудову Батуринської фортеці, облаштування центральної площі Батурина, благоустрій територій, прилеглих до історичних пам’яток, тощо.

Глава держави також запропонував невдовзі оголосити конкурс серед скульпторів щодо облаштування центральної площі Батурина. За його словами, тут мова може йти про дві теми, які митці мають відобразити у своїх творах – власне 300-річчя Батуринської трагедії та образи українських гетьманів, які жили і працювали у Батурині. «У цьому контексті ми беремо зобов’язання щодо фінансування і виготовлення пам’ятників Пилипу Орлику та Івану Мазепі», – зауважив В. Ющенко.

Відзначаючи важливість завершення реконструкції Палацу Розумовського, Віктор Ющенко повідомив, що у нещодавній розмові з Прем’єр-міністром отримав від нього інформацію про готовність уряду взяти на себе «повну відповідальність» за своєчасне фінансування тих обсягів, які визначені у відповідному національному плані.

Президент також закликав у найближчі 2-3 тижні провести захід із озеленення містечка, до якого можна було б залучити українське козацтво з усіх регіонів нашої країни.

Віктор Ющенко також відзначив, що реалізація поставлених завдань щодо розвитку заповідника вимагає концентрації зусиль різних відомств. Він у цьому контексті відзначив необхідність у найстисліші строки передачі місцевих доріг – як доріг національного значення – на баланс «Укравтодору». Саме ця організація, наголосив В. Ющенко, має докласти найбільше зусиль у темі облаштування шляхів на території історико-культурного заповідника.

Звертаючись до працівників музейної сфери, Президент назвав одним із їхніх завдань завершення розробки концепції розвитку музейної справи у Батурині.

Президент висловив бажання у найближчий час виступити із загальнонаціональною ініціативою щодо наповнення Батуринського музею експонатами від громадськості та інших музеїв України.

Віктор Ющенко також вважає за доцільне заснування у Батурині військового ліцею.

У Батурині Віктор Ющенко оглянув оновлену експозицію музею «Будинок Генерального судді Василя Кочубея», Палац Розумовського, ознайомився з ходом реконструкції комплексу Воскресенської церкви та церковно-парафіяльної школи. Президент поклав квіти до Пам’ятного хреста жертвам Батуринської трагедії 1708 року.