2008 р. Допомога історико-культурному заповіднику “Гетьманська столиця”

Документ дослівно. Допомога історико-культурному заповіднику “Гетьманська столиця”

Коментар Департамент комунікацій влади та громадськості Секретаріату Кабінету Міністрів України

Розпорядженням Уряду від 30 січня ц.р. № 166-р Чернігівській обласній держадміністрації виділено 9,461 млн. гривень для проведення невідкладних аварійно-відбудовних робіт на території Національного історико-культурного заповідника “Гетьманська столиця” в селищі Батурин.

Внаслідок несприятливих погодних умов у січні 2008 року на території Національного історико-культурного заповідника “Гетьманська столиця” в селищі Батурин Бахмацького району на Чернігівщині значно активізувалися небезпечні зсувні процеси. Це призвело до пошкодження в першу чергу будівель цитаделі Батуринської фортеці та палацового комплексу К. Розумовського. Виділені кошти будуть спрямовані на відновлювальні роботи з водовідведення та укріплення схилів на ділянках, прилеглих до історичної території Батурина.

Крім того, для першочергових робіт з ліквідації руйнувань Чернігівська обласна держадміністрація виділила 150 тис. гривень.

Заснований на початку XVII століття, Батурин відіграв значну роль в історії України. У 1669-1708 та 1750-1764 роках місто було резиденцією гетьманів Лівобережної України і її столицею. З ним пов’язана діяльність визначних політичних лідерів часів Гетьманщини – Д. Многогрішного, І. Самойловича, І. Мазепи, П. Орлика, К. Розумовського.

З початком Північної війни населення Чернігово-Сіверського краю на чолі з гетьманом Іваном Мазепою зробило спробу звільнитися з-під влади Росії, але безуспішно. Гетьманська столиця Батурин за наказом російського царя Петра І була спалена, а резиденцію гетьманів Лівобережної України перенесено до Глухова.

Серед 42 об’єктів культурної спадщини Батурина велику історичну та культурну цінність має палац останнього гетьмана України графа Кирила Розумовського, споруджений за проектом всесвітньо відомого архітектора Ч. Камерона. Сюди входять також будинок Генерального суду (пізніше – генерального судді В. Кочубея) з парком, Воскресенська церква-усипальниця К. Розумовського, об’єкти Батуринського Миколо-Крупицького монастиря, а також комплекс пам’яток археології.

Батурин є еталонною пам’яткою археології козацької доби, культурний шар якої за насиченістю та інформативністю не має собі рівних в Україні. Для збереження цієї спадщини постановою Уряду в червні 1993 року було утворено Державний історико-культурний заповідник “Гетьманська столиця”.

Суттєвому поліпшенню стану забудови і упорядкування історичної частини Батурина, збереженню унікального історичного ареалу сприяє виконання Комплексної програми таких робіт на період до 2009 року.

Враховуючи роль у формуванні історичної свідомості нашого народу, та для виховання шанобливого ставлення до історії українського державотворення Указом Президента України у листопаді 2007 року Державному історико-культурному заповіднику “Гетьманська столиця” було надано статус Національного.