2008 р. Тут бував Мазепа. Невдовзі чекають на Ющенка

Павлина Василенко, Костянтин Богуславський

Дата: 18.11.2008

Гетьманська столиця Батурин живе з підвищеним статусом – місто. На честь історичного минулого та відвідин президента. У Батурині генеральна репетиція перед відкриттям меморіалу і візитом Віктора Ющенка. Сьогодні ж за освяченням церкви і перепохованням оборонців міста спостерігав міністр культури.

Святковий візит Ющенка до Батурина знову відклали. Спочатку його планували на жовтень, потім – на листопад. Тепер – на грудень. Василь Вовкун, міністр культури України: “Ми думаємо у цьому році його закінчити все-таки. Я думаю, середина грудня – перша декада грудня”.

Затримують здавання всього об’єкта через кризу. Виділених на відбудову меморіалу 80-х мільйонів гривень забракло. Треба ще.

Василь Вовкун, міністр культури України:

– Скільки грошей ще треба?

– Не хочеться говорити сьогодні після похорону про гроші.

– Але це ж державна справа.

– Порахуйте. Пройдіться територією і порахуйте.

– Я розцінок не знаю.

– Ну тоді навіщо ви питаєте про гроші?

– А ви теж не знаєте?

– Знаю. – Скажіть.

– Не скажу.

– Чому?

– Бо ще будемо рахувати.

У Батуринському меморіалі будівництво триває. Будівельники не скаржаться: гроші є, платять добре. Анатолій Загорук, електрик: “Учора майже до опівночі працювали, бо строки піджимають. Нам дуже гарно платять і стабільно. А от штукатурам на два місяці затримали були”.

Завдяки президентській симпатії Батурин тепер – місто. Дарма, що тут проживає не більш як 5 тисяч чоловік і немає навіть дитячого садочка. Точніше, він був, але, зважаючи на новий імідж Батурина – гетьманську столицю, урядники вирішили: для міста музей археології важливіший за дитсадок. І забрали дитяче приміщення. Чоловік: “Тут мав бути новий садочок, який батуринцям обіцяли ще зо 20 років тому. Сьогодні дошкільнята навчаються у старій будівлі, трохи більшій за чотирикімнатну квартиру”.

Дітлахам затісно. Ця кімната, наприклад, править молодшій групі за їдальню, за спальню та актову залу. Лариса Сергієнко, вихователька: “Оце в цій кімнаті вони їдять, сплять, граються. Це тут у нас проходять свята усі. Ми виносимо усі кроваті. Оце тут у нас все – у цій кімнаті”.

На стіні – передвиборний плакат Ющенка й діти. Батуринці кажуть: у їхньому місті президент буває раз на два місяці, проте до садочка не заходив жодного разу.

Урядники поїхали – батуринці залишилися чекати на відкриття меморіалу й візит президента. До нього ще мають добудувати «президентську дорогу» та встановити з десяток скульптур на головному майдані.

Джерело: СТБ