2008 р. Батурин стає гетьманським

Василь Чепурний

Дата: 30.05.2008

Це ще не дуже видно – лише контури. Але село, яким він був донедавна, Батурин уже переріс. «А коли відкриється Батуринський військовий ліцей, що створюється указом Президента Ющенка, – говорить селищний голова Михайло Іваненко, – населення Батурина збільшиться вдвічі. З’явиться така кількість робочих місць, що з навколишніх сіл будуть на роботу їздити».

Селищна рада уже прийняла рішення про передачу 49 гектарів Острова – заплави Сейма – для будівництва навчальних корпусів і котеджного містечка військового ліцею. В день нашого перебування в Батурині проходила нарада по створенню ліцею за участю представника міністерства оборони та голови обласної державної адміністрації. І вдвічі приємно було саме в Батурині отримати телефонний дзвінок від Олега Медуниці – соратника Миколи Лаврика, який запитував куди слати вітальну телеграму на познаку рішення Вищого адміністративного суду України, яким введено в дію розпорядження М. Лаврика про передачу чернігівської Катерининської церкви громаді УПЦ Київського патріархату. Є діяльні патріоти!

На розі вулиці Гетьманської та Центральної виросла Покровська церква Київського патріархату – її настоятель отець Роман Кривко якраз поїхав на Волинь уже за дзвонами. Шкода тільки, що храм української церкви будується за гроші діаспори, а храм Московського патріархату відреставровано за гроші української держави.

Щоправда, в ньому – понівечене поховання останнього українського гетьмана Кирила Розумовського (на фото рештки роботи Івана Матроса, побиті комуністами). Дивно, але замість пам»ятної плити гетьману Розуму на його похованні керівник парафії московської церкви помістив …ікону святителя Миколая.

Відбудовується цитадель – серце фортеці. Завдяки Віктору Ющенку відродиться вона в натуральну величину і на викуплених городах. Там же знайдено і фундаменти Троїцької церкви та підземний хід через неї. Вже готова і приходська школа, де розміститься музей археології.

Палац гетьмана Розумовського – в роботі. Для мене він є символом державного будівництва України: і при Розумовському він лишався недобудованим, і при царях, і при комуністах. Творіння роботи Чарльза Камерона ніколи не було завершеним! Як і українська державність. І тільки зараз випав серйозний шанс.

Ошатним виглядає будинок генерального судді і воскові фігури писаря та арештанта у підвалі викликають інтерес екскурсантів – школярі менської школи імені Лєніна (!) моталися по Батурину, вивчаючи гетьмана Мазепу. Парадокси.

А підполковник Валентин Буряченко, керівник регіонального медіа-центру міністерства оборони, завдяки якому я відвідав цього разу Батурин, все дивувався:» Як же так – москалі вважаються християнами і палили в Батурині церкви та різали дітей?!» Дійсно, хіба християнство це? Тільки обрядославіє.

Останнім пунктом поїздки була плита гетьману Івану Мазепі – пам»ятаю як її відкривали бахмацькі просвітяни, як ми з Володимиром Ступаком «вибивали» в тодішнього селищного голови, члена бюро райкому комуністів Згурського дозвіл на проведення першого в Україні публічного поминання Мазепи… Це був 1990 рік. Україна довго стає на ноги. Але цей процес – незворотній. Батурин тому свідок.

Джерело: “Високий вал”