2009 р. До палацу Розумовського пускають за 25 гривень

Геннадій Гнип

Дата: 26.08.2009

2005-го президент Віктор Ющенко ініціював відновлення колишньої гетьманської столиці – міста Батурин на Чернігівщині. За ці роки туди було вкладено понад 150 млн грн. Більшість грошей дала держава, решту пожертвували меценати. Останнім відновили палац гетьмана Кирила Розумовського.

У суботу [22.09.2009] об 11.40 президент, 55 років, прилітає вертольотом до Батурина. На Співочому полі з’являється у темному діловому костюмі, під піджаком – вишиванка. Глиняні сувеніри та музичні інструменти, розкладені в наметах, не привертають його уваги. Зі сцени виголошує коротку промову до Дня Незалежності.

Житель села Яворів Косівського району Івано-Франківщини 47-річний Василь Копчук приїхав торгувати ліжниками та веретами, які робить із дружиною. До нього підходять двоє працівників Держохорони.

– А у вас немає червоних хусток, щоб накинути на плечі, бо прохолодно? – запитують. Хустки треба для дітей президента, які приїхали з батьком.

Копчук відповідає, що має лише вишивані рушники.

– Але можна накинути й на плечі, й на голову – виглядатиме пристойно, – запевняє майстер.

Чоловіки цікавляться ціною й доповідають по рації: знайшли, але не зовсім те, й узяти напрокат не можна, а треба купувати. Розвертаються та йдуть.

Біля Копчука прилаштувався 76-річний Іван Ковтун із міста Бахмач на Чернігівщині:

– Я хоч і народився і прожив зовсім поруч із Батурином, лише як попав на роботу на Західну Україну, узнав, що це було за славне місто. У нас про Мазепу ніхто не знав і не розказував.

По закінченні промови президента присутніх запрошують до палацу Розумовського. Споруду та один із двох новозбудованих флігелів помалювали в коричневий колір. Фасад одного та другий флігель недоштукатурили. На газоні підготували місця для ліхтарів, а встановити не встигли.

Усередині палацу відтворено інтер’єри за аналогами царських садиб роботи англійського архітектора Чарльза Камерона у Павловську та Царському Селі під Санкт-Петербургом, розповідає 31-річна Наталія Сердюк із заповідника ”Гетьманська столиця”. На першому поверсі площею 400 кв. м розташовані зали з оригіналами та копіями портретів українських діячів, польських королів та російських імператорів XVII-XVIII століть, портрети родини й сучасників Кирила Розумовського.

На другому та третьому поверхах їдальні, зала для урочистих прийомів, кабінет, житлові кімнати та спальня. Найбільше експонатів для палацу передала Львівська галерея мистецтв ”на довготривале експонування”. Почасти оригінальні меблі придбали меценати в колекціонерів, а виготовлення копій портретів і меблів профінансував благодійний фонд ”Чернігівщина”.

Вхід до музею буде відкритий для всіх. Зі школярів, пенсіонерів і студентів братимуть по 10 грн, із решти 25.

Поряд діти весело перемовляються німецькою. Це чотири доньки нащадка Розумовських графа Григора, 48 років. Він приїхав зі столиці Австрії Відня. Політолог, українську розуміє, але спілкується через перекладача. Діти нашої мови не знають. Григір привіз у дарунок козацьку шаблю XVII ст. із родинної колекції.

Надворі прохолодно. Чиновники облдержадміністрації та перекладач накидають дітям Розумовського на плечі свої піджаки й куртки. На ґанок палацу виходить президент. Замість вишиванки на ньому сорочка з краваткою. У першому ряду сідає його дружина Катерина з трьома дітьми. За півгодини охоронці приносять донькам президента червоні хустки. Ті накидають їх на плечі.

– Прикметно, що сьогодні ми відкриваємо палац, де до цього ніхто не жив, прикметно, що на цей палац не пішло жодної державної копійки, – говорить Віктор Ющенко.

– Мабуть, якщо брати лише палац, без комунікацій, то його й зробили за спонсорські гроші, – перешіптуються працівники музею.

У лютому 2005 року, за місяць по інавгурації, Віктор Ющенко зібрав найбагатших українців й автобусом повіз до Батурина.

Невдовзі голова Індустріального союзу Донбасу Сергій Тарута перерахував на реставрацію 10 млн грн, зять попереднього президента Віктор Пінчук – 5 млн грн, тодішній київський міський голова Олександр Омельченко – 2,5 млн. Менше ніж за рік сума пожертв сягнула 31,5 млн грн.

Скільки точно грошей пішло на відновлення міста, говорити не береться ніхто. 2005-го називали цифру 100-120 млн. 22 січня 2008 року Віктор Ющенко сказав, що приватних коштів у Батурин вкладено вп’ятеро менше, ніж державних.

Джерело: “Газета.ua”