2007 р. Бульдозером на козацькі вали

Дата: 01.09.2007

Комплекс оборонних споруд «Київська фортеця», який створювали чи не всі покоління киян, починаючи з давніх русичів, невпинно зникає з історичного обличчя столиці. Новітні забудовники не рахуються навіть з указом Президента, яким глава держави визнав «Київську фортецю» Національним музеєм. Минулого четверга екскаватори розрили земляний вал Кавалерського бастіону, який входить до започаткованого Президентом Ющенком комплексу «Мистецький Арсенал».

Рештки валу звезли в сусідній яр, а що злочин одразу набув розголосу і на місце приїхали депутати і журналісти, то в цьому ж яру намагалися сховати і знаряддя: екскаватори, КамАЗи та іншу техніку, яка, за офіційною версією, мала використовуватися для реконструкції самого «Мистецького арсеналу», повідомляє «Газета по-кієвскі». Президент узяв розслідування інциденту під особистий контроль.

За наявними даними, зруйновано 50 метрів валу, який мав висоту до 12 метрів і ширину 20 метрів. Аби прикрити сліди злочину, на розритий пустир одразу назвозили сміття, аби показати, що там був звичайний смітник, та роботу екскаваторів видно неозброєним оком.

Те, що вали «зникли», першими помітили мешканці довколишніх будинків, проте це був уже результат. Підозрюють, що розривати історичну пам’ятку почали ще на День незалежності: як завжди, частини Київської фортеці нищать на свята – «під шумок». Нагадаємо, три будівлі Башти № 5, серед яких найдавніший у Києві військовий телеграф, знищили просто у новорічну ніч.

Зведення новобудов сьогодні загрожує більшості елементів «Київської фортеці», порятунок якої взяв на себе Президент Віктор Ющенко, проте для забудовників ні культура, ні влада, схоже, авторитету не становлять – для них важливий лише прибуток.

Земляні вали цього року мали б уже 301 рік. Їх почали будувати козаки за гроші й за наказом гетьмана Івана Мазепи. Тепер від них залишилася тільки невелика частина. За дорученням прокурора столиці Євгена Блажівського, встановлена незаконність дій забудовників, і Печерське райуправління МВС уже порушило кримінальну справу за фактом руйнування пам’ятки історії. n

Учора, під час координаційної наради керівників правоохоронних органів за участі Президента Віктора Ющенка Генпрокурор Олександр Медведько повідомив, що прокурор Києва порушив справу за фактом службової недбалості, що призвела до руйнування «Мазепинського валу» (ч. 1. ст. 298 КК)

Джерело: “Україна молода”