2008 р. Археологічні роботи на вул. Федорова у Львові є незаконними

Дата: 24.03.2008

Начальник управління охорони культурної спадщини Львівської облдержадміністрації Василь Івановський має намір звернутися до прокуратури із оскарженням дій «Археологічно-архітектурної служби» при управління охорони історичного середовища м. Львова, яка провадить незаконні розкопки на ділянках, де має постати готель на вул. Федорова у Львові, – про це сьогодні, 24 березня, повідомив кореспонедент ЗІКу.

«Ці роботи є назаконні, тому що провадять їх без відповідних дозвільних документів (відкритого листа Інституту археології і дозволу Державної служб з питань національної спадщини Міністерства культури і туризму України) на проведення археологічних досліджень на данному об’єкті. Це є комерційний проект. Ми неодноразово вказували на неприпустимість цих робіт начальнику управління охорони історичного середовища м. Львова й в.о. директора «Археологічно-архітектурної служби».

Це було на нараді, яку керівництво Львівської міської ради проводило тут. Було домовлено, що до Інституту археології та Міністерства культури буде звернення з проханням видати відкритий лист. Але свого слова місто не дотримало, роботи продовжуються без дозволів. У зв’язку з цим ми готуємо подання матеріалів до прокуратури з вимогою припинити незаконні арзхеологічні дослідження на території всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», – заявив Василь Івановський.

За словами Василя Івановського, у цій справі є нюанси: за існуючого положення про відкитий лист, цей документ не видають комунальним службам (і зокрема ЛКП «ААС»), а тільки науковим установам, вишам (для студентської практики) та музейним установам.

«Я знаю, що ЛКП «ААС» подавало документи у польовий комітет Інституту археології, але відкритого листа не отримало. Зараз керівництво Інституту археології ставиться до видавання відкритих листів прискіпливо, намагаючись дотримуватися букви закону. А проведення робіт без відповідних дозволів є кримінальною справою. Після наради міська влада мала місяць часу вирішити це питання, узгодити всі організаційні моменти, але нічого не зробила.

Від початку року вже відбулося кілька засідань польового комітету, вже давно можна було вирішити всі організаційні моменти, але цього не зроблено. Я не знаю, у чому причини зволікання міськради. Отож ми змушені відреагувати на беззаконня і до кінця цього тижня збираємося здійснити подання до прокуратури. Відповідатимуть ті, хто провадять роботи. На мої усні зауваження ніхто не відреагував, я не отримував протоколу нарад від міськради.

Я маю право спершу попередити усно, а вже потім вдаватися до приписів. Насправді я не ворог цим розкопкам, навпаки: розуміючи важливість їх проведення, я давав можливість виправити недоробки, але не моя вина, що досі цього не зроблено. Кожне терпіння має свій кінець. Я не хочу, щоб повторилося те, що ми мали у минулі роки, коли роботи починаються, а ніякої проектно-кошторисної документації ще немає, тоді виникає проблема із археологіією, яка не передбачена в кошторисах і т. д.

Тут ситуація інша: кошти є, документацію розробляють, але організаційні моменти кульгають, і це є серйозним порушенням. Усе треба було полагоджувати в попередні місяці, а не тоді, коли розпочинається польовий сезон. Інвестори мають можливості розглянути пропозиції на проведення розкопок із іншими виконавцями, які мають відкриті листи.

Сподіваюся, прокуратура відреагує на наше зверення, адже йдеться про порушення, на які вказують статті Кримінального кодексу, Закону про охорону культурної спадщини, Закону про охорону археологічної спадщини, це статті прямої дії», – підсумував Василь Івановський.

Окрім того, Василь Івановський наполягає, щоб ділянка, на якій має навдовзі постати готельний комплекс, була досліджена повністю. «Це територія ЮНЕСКО, тому тут ми вимагатимемо повномасштабних розкопів, а не окремих шурфів.

Наразі ж підстав для проведення робіт ЛКП «ААС» на вул. Федорова нема. «ААС» зможе приступити до досліджень тільки за наявності відкритого листа. Вона може укласти угоду про спільну експедицію із тією науковою установою, яка має такий лист або має підстави його отримати.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»