2008 р. Важка техніка таки працює на археологічному об’єкті в охоронній зоні ЮНЕСКО в…

2008 р. Важка техніка таки працює на археологічному об’єкті в охоронній зоні ЮНЕСКО в історичному центрі Львова!

Дата: 11.11.2008

Попри те, що начальник управління охорони культурної спадщини Львівської облдержаднімістрації Василь Івановський запевнив Центр правових досліджень СІМ, який моніторить дію пам’яткоохоронних програм, про те, що застосування важкої техніки на археологічних об’єктах неприпустиме, цей допуск на практиці має місце, – сьогодні, 11 листопада повідомив кореспондент ЗІКу.

Роботу трактора «Білорусь» на ділянці, відведеній львівською міськрадою під спорудження готелю до «Євро-2012» на вул. Ів. Федорова у Львові, зафіксовану фотокором ЗІКу, нині у коментарях підтвердив підлеглий Василя Іванівського головний спеціаліст відділу моніторингу і паспортизації об’єктів культурної спадщини Ігор Амбіцький та директор НДІ Інституту археології НАНУ «Рятівна археологічна служба» Олег Осаульчук.

За словами Ігоря Амбіцького, керує археологічною експедицією на вул. Ів. Федорова Остап Лазурко, який наразі наглядає за роботою трактора, що залучений до розчищення майданчику від будівельного сміття. Наскільки пригадує Ігор Амбіцький, застосування тракторів, бульдозерів та екскаваторів мало місце свого часу і під час робіт на пл. Ринок, вул. Руській та інших ділянках. «На якусь певну глибину знімати поверхневий шар ковшем екскаватора допустимо, особливо, якщо це робиться під наглядом археологів.

Конкретно на вул. Федорова вже видно фундаменти, але техніка толерантно їх обходить. Екскаватор збоку вибирає верхнє сміття на руїні, що лишилася від двох розвалених будинків. Далі хлопці копатимуть лопатами пошарово. Думаю, що шкоди історичним фундаментам однозначно не буде, коли все зробити під розумним наглядом», – висловив сподівання Ігор Амбіцький.

Олег Осальчук у коментарі ЗІКу зазначив, що застосування мото-механізовоної техніки своєю контровесійністю неабияк бентежить громадськість. Власне, учора на вимогу ЦПД «СІМ» об’єкт на вул. Ів. Федорова особисто відвідав заступник голови Львівської облдержадміністарції пан Таратута.

За запевненням Олега Осаульчука, метровий шар будівельного сміття, який вкриває майданчик, найраціональніше прибрати трактором. «Зараз на майданчику провадять тільки підготовчі роботи для подальших широкомасштабних археологічних досліджень на ділянці, яка відведена під будівництво готельного комплексу. Для того, щоб підготувати ділянку під розкопки, де будуть застосовуватися за всіма методичними приписами археологічних досліджень «легкі» інструменти – лопата, кельма, пензлик – необхідно прибрати будівельне сміття, шар якого виник під час тривалого функціонуванні ділянки як місцевого сміттєзвалища.

Шар сміття завтовшки у метр знімають за допомогою легкого мотомеханізованого засобу – трактора «Білорусь», щоб не мордувати людей і не затягувати роботи в часі, адже вже й так рік втрачено. Трактор працює під наглядом археологів. Наголошую: він знімає винятково шар сміття. У випадку, коли ківш хоча б одним зубом зачепить кут фундаменту, трактор усунуть і рештки фундаментів археологи розчищатимуть вручну.

Це нормальна практика застосування механізмів про підготовці археологічних досліджень. Її повсюдно застосовують не тільки в Україні, а в у Польщі. Я не бачив ще жодного польського археолога, який би верхній шар будівельного сміття знімав вручну, то тільки в нас під дією громадських опитувань насаджується думка про те, щоб шар будівельного сміття розкопували лопатами», – сказав Олег Осаульчук і доброзичливо запропонував усім охочим громадським діячам та шанувальникам Львова: «Щоб переконатися у доцільності застосування трактора, спробуйте шар битого будівельного сміття викопати лопатою і перевірити ефективність такого способу!».

Щодо наступних археологічних досліджень, то Олег Осаульчук пояснив, що провадитимуться вони не розвідково-шурфовим методом, а на повну потужність. «Так, як у випадку на ділянці на розі вул. Краківської-Вірменської, ми будемо прагнути дослідити цю частину кварталу до розкриття підошви фундаментів, наскільки то буде безпечно для життя археологів та пам’ятки. Наше завдання – максимально повно по можливості розкрити ділянку, не посиливши при цьому аварійності сусідніх будинків, що оточують той двір.

Тільки археологи фундаменталісти працюють у літній сезон, а рятівна археологія, до якої належить, зокрема, й наша Служба, має працювати цілорічно. Ми будемо прагнути працювати якомога довше й ретельніше, щоб не було нарікань на те, що археологи чогось не дослідили.

Замовники мають тісну й конструктивну співпрацю із Архітектурно-археологічною службою управління охорони історичного середовища та обласним управлінням охорони культурної спадщини, тому, думаю, що проблем із фінансуванням досліджень не буде. Тенденція до покращення розуміння і співробітництва між управліннями, ЛКП «ААС», «РАС» та УКБ намітилася дуже добра», – запевнив Олег Осаульчук.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»