2009 р. Будуємо чи закопуємо?

Мирослава Іваник

Дата: 01.06.2009

Львів укотре може втратити назавжди цінні відомості про свою історію. Інвестор – ТзОВ “Українські інвестиційні системи”, який будує до Євро-2012 готель на вулиці Федорова, надто поспішає з будівництвом і не готовий вкладати гроші в археологічні розкопки, які є обов’язковою передумовою проектування та будівництва готелю. Така позиція може призвести до того, що культурний шар у центральній частині Львова зруйнують без попереднього його дослідження.

Археологи запевняють – дослідження потрібні, оскільки ділянка в центральній частині міста містить збережений культурний шар, інвестор же просто уникає розмови і просить владу допомогти вирішити проблеми… з археологами.

Нагадаємо, у 2007 році на Міжнародному економічному форумі у Львові київська компанія “Українські інвестиційні системи” за рекордну суму – понад 19 млн грн купила право оренди двох земельних ділянок на вулиці Федорова на 49 років. Відповідно до угоди з міською радою, до 2012 року там мав постати сучасний як мінімум чотиризірковий готель. Однак від початку роботи на ділянці суттєво затримувалися. Спершу інвестор довго не міг домовитися з археологами про проведення розкопок.

А в жовтні 2008 року він наважився подати на суд львівських архітекторів ескізний проект готелю, розробником якого виступив головний архітектор фірми “John Seifert Architekts” Дж. Сіферт. Проект закордонного колеги категорично не сприйняли львівські фахівці. Вони вважають його кітчевим та недоречним до місця, тому й відмовилися його погоджувати. Тоді ж всі зійшлися на думці, що говорити про будь-який проект можна буде лише після проведення масштабних археологічних досліджень. Та вже на цій стадії з інвестором виникли серйозні проблеми.

Як стало відомо “Пошті”, на ділянці загальною площею 1500 кв. м, де планується будівництво, досліджено не більше 200 кв. м. І навіть ця частина досліджена не у повному обсязі. Уже понад рік незавершеними залишаються розкопки на ділянці Федорова, 23-25, які проводив археолог Юрій Лукомський. Через непорозуміння з інвесторами дослідження на ділянці приблизно площею 60 кв. м так і не закінчили.

– Ми провели дослідження лише на 10-15%, – розповів “Пошті” Юрій Лукомський. – Це була перша розвідка, коли ми дізналися лише про характер культурного шару. Ми з’ясували, де були фундаменти будівель, і виявили мощення XVI – XVII століття. Без сумніву, дослідження цієї бруківки треба продовжити, адже це фантастичний релікт, який заслуговує мінімум на те, щоб його дослідити та зафіксувати. Можливо, доцільно було б ставити питання про її музеїфікацію. Але мені здається, що інвестор не готовий вкладати гроші в археологічні дослідження. Він байдужий до охоронних справ.

Видається, не знайшов спільної мови інвестор і з іншими археологами, які проводять розкопки на вул. Федорова, 22-26 – представниками Рятівної археологічної служби. Вони нині завершують розкопки ділянки. За словами Остапа Лазурка, археолога та керівника розкопок, їм вдалося вийти на рівень XVI століття.

– Ми знайшли масу керамічного та нумізматичного матеріалу, фрагменти шкіри, скла пізнього середньовіччя. Цікаво, що ми знайшли кілька цілих горщиків XIV – XV століття, які були розміщені в дерев’яних конструкціях, призначених для зберігання продуктів, реманенту тощо. Крім того, знайшли глечик зі 150 монетами кінця XIX – початку XX ст., – розповів пан Лазурко.

Попри запевнення археологів, що дослідження обов’язково треба продовжувати, влада міста та області, здається, так не вважає. На переконання Степана Лукашика, начальника головного управління містобудування, архітектури та просторового розвитку Львівської ОДА, певні суперечності між інвестором та археологами справді були, але тепер нібито все залагодили.

– Це нормально, що інвестор не хоче витрачати гроші. Це логічно. Але, наскільки мені відомо, відбулися переговори і археологи з інвестором вже домовилися. Вони мають завершити роботи за два місяці. Водночас нині паралельно йде проектування майбутнього готелю. Інвестор вкладається в графіки зі спорудженням готелю, – переконаний Степан Лукашик.

Щоправда, заява пана Лукашика щиро здивувала представників РАС. Археологи переконані, що дослідження треба проводити далі, а не йти на поводу в інвестора.

– Дослідження потрібно проводити на всій цій території. Нині, згідно із угодами, ми маємо дослідити лише 140-160 кв. м. Ми пропонували інвестору провести повномасштабні дослідження ще хоча б на 400 кв. м, щоб дослідити принаймні третину ділянки. Але інвестор постійно уникав розмови з нами, натомість звернувся до міської ради та облдержадміністрації, щоб допомогли йому “залагодити питання з археологами”. Така постановка питання мене просто дивує, – розповів “Пошті” Олег Осаульчук, директор Рятівної археологічної служби.

Цікаво, що, згідно із чинним законодавством, без археологічних досліджень інвестору не можуть дати дозволи на проектування та будівництво. Але, за словами пана Осаульчука, міська рада занадто відстоює інтереси інвестора, тому все можливо.

Уже нині незавершеність археологічних досліджень ніяк не заважає інвестору продовжувати проектування. За інформацією “Пошти”, нині розробкою проекту займається інститут “Гірхімпром”, який, до слова, не має попереднього досвіду проектування будівель в історичному середовищі. За словами Лілії Онищенко, начальника управління охорони історичного середовища ЛМР, насправді сам проект мало чим відрізняється від того, що пропонували закордонні архітектори. Щоправда, новий проект вже не передбачає знесення будинку на вул. Федорова, 28, що є пам’яткою архітектури національного значення.

– Те, що зараз роблять працівники “Гірхімпрому”, ми трактуємо як передпроектні пропозиції. Після цього виконавчий комітет міськради має розглянути їх і надати дозвіл на проектування. У цьому проекті ми передбачили три стадії проектування, – розповіла Лілія Онищенко.

Очевидно, вже невдовзі львів’яни зможуть побачити, як виглядатиме готель на вулиці Федорова. Тоді, вочевидь, і стане зрозуміло, чи враховуватиме проект унікальність місця та його історію.

Джерело: “Суботня пошта”