2010 р. Готельний привид

Мирослава Іваник, Ірина Залецька

Дата: 20.04.2010

На ділянках на вулиці Федорова, які 2007 року міська влада продала з аукціону, влітку цього року свої двері мав би відчинити новий готель. Натомість зараз там лише незавершені археологічні розкопки, засипані купами сміття…

Цього тижня на вулиці Федорова мають почати будівельні роботи – таку майже сенсаційну заяву зробив журналістам міський голова Львова Андрій Садовий. Сенсаційну, по-перше, тому, що на цей час роботи мали б уже завершуватися, а, по-друге, тому, що ні жодних дозволів на будівництво, ні погодженого проекту, інвестора досі немає!

Нагадаємо, у 2007 році компанія «Українські інвестиційні системи» за 19 млн грн купила право оренди двох ділянок на вулиці Федорова, та будинку-пам’ятки архітектури на цій вулиці під номером 28. За наступні роки компанія долучила до орендованої території ще кілька суміжних ділянок (про те, як це робилося, «Пошта» вже писала у матеріалі «Флігель для інвестора» у номері від 20 лютого 2009 року), збільшивши загальну площу планованої забудови майже до двох тисяч квадратних метрів.

Відповідно до істотних умов договору купівлі-продажу права оренди, які затвердила Львівська міська рада, інвестор повинен був завершити будівельно-монтажні роботи із реконструкції наявного будинку та побудови нових споруд, а також ввести в експлуатацію новий готельний комплекс у дворічний термін з моменту отримання дозволу на будівництво, але не пізніше ніж через 3 роки від моменту укладення договорів оренди (!).

При цьому інвестор повинен забезпечити рівень послуг майбутнього готелю не нижче чотирьох зірок. До закінчення визначеного терміну залишаються лічені місяці. Вже зараз цілком зрозуміло, що побудувати готель вчасно інвестору не вдасться. Попри гучні заяви міського голови, не зрозуміло, про яке будівництво може йти мова. Дозвіл на початок будівництва має надати інспекція державного архітектурно-будівельного контролю. За словами Василя Миськіва, заступника начальника інспекції у Львівській області, жодного дозволу на будівництво на цій ділянці інспекція не давала.

– Нещодавно ми дали дозвіл лише на підготовчі роботи на одній з двох ділянок. Але дозволу на будівництво не давали, – розповів «Пошті» Василь Миськів.

Дозволу на будівництво має передувати погоджений робочий проект готельного комплексу. За словами Лілії Онищенко, начальника управління охорони історичного середовища ЛМР, жодного робочого чи ескізного проекту на погоджені в управлінні не було. Це підтвердив «Пошті» і Юрій Криворучко, головний архітектор Львова. За словами очільника управління архітектури ЛМР, компанія «Українські інвестиційні системи» отримала лише дозвіл на проектування і не зверталася щодо погодження проекту.

Нагадаємо, у жовтні 2008 року інвестор представив на суд громадськості ескізний проект, який розробив британський архітектор Джон Сіферт. Проект передбачав будівництво готельного корпусу по обидва боки вулиці Федорова із баром, рестораном, басейном, спеціальною зоною відпочинку, фітнес-клубами та кімнатами для переговорів. Це мала бути семиповерхова сучасна споруда на 150 номерів площею від 32 до 48 кв. м. Обидва боки вулиці мав поєднати підземний поверх шириною 18 метрів.

Проект також не передбачав збереження будинку № 28, який є пам’яткою архітектури. За стилем запропонований проект різко дисонував з історичним середовищем Львова. Тоді архітектори були одностайні – в такому вигляді готель будувати не можна. Після відхилення проекту закордонного архітектора, за інформацією «Пошти», новий проект взявся розробляти інститут «Гірхімпром», однак чи закінчили фахівці інституту почату справу, невідомо.

Водночас, залишається відкритим і питання археології. Під час розкопок археологи добралися до рівня Львова XІV – XV століть. За словами Олега Осаульчука, директора Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України, будівельне втручання на ділянку на цьому етапі означатиме варварське знищення культурного шару Львова, оскільки на сьогодні ділянка не досліджена повною мірою.

– Заява міського голови Львова Андрія Садового про початок будівництва готелю фактично дає старт руйнуванню пам’ятки археології в центрі Львова. Часткові археологічні розкопки, які там провели у 2007 – 2009 роках, дозволили виявити цінний матеріал, який може суттєво доповнити наші знання про середньовічний Львів. Ми пропонували інвестору провести повномасштабні дослідження ще хоча б на 400 кв. м, щоб дослідити принаймні третину ділянки.

Однак інвестор припинив фінансування і не захотів вести з нами переговори. Будь-яке будівельне втручання на цю ділянку без завершення археологічних досліджень, вважаю неприпустимим, – переконаний Олег Осаульчук.

За словами Василя Петрика, доцента кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів НУ «Львівська політехніка», археологічні дослідження на вулиці Федорова надали інформацію, яка досі була не відома з жодних архівних матеріалів. В архівах збереглася інформація в основному про XVIII – XIX століття, тоді як археологи виявили забудову, яка датується XIV – XV століттями. Водночас подейкують, що під загрозою опинилася і пам’ятка архітектури на Федорова, 28.

Відповідно до інвестиційних зобов’язань, її мали реставрувати та пристосувати під готель. Однак за три роки інвестор не зробив жодних дій для укріплення чи консервації пам’ятки, яка перебуває у вкрай поганому стані. Тож не дивно, що торік, на початку червня, частина стіни обвалилася. Невиконання інвестиційних зобов’язань компанією «Українські інвестиційні системи» є не випадковим, а системним явищем. Однак чи буде адекватна реакція на такі порушення?

Наразі виглядає, що міська влада готова заплющити на це очі. Вимагати жодних компенсацій, які передбачає договір за невиконання умов, чиновники, схоже, не планують.

– Те, що прописано в істотних умовах договору з інвестором – це добре, але життя вносить свої корективи. Ми не зацікавленні когось карати, – сказав «Пошті» Сергій Кіраль, начальник управління зовнішньоекономічної діяльності та інвестицій Львівської міської ради.

– Головне, щоб процес відбувався. Якщо в них є серйозні об’єктивні причини, через які затримується будівництво, то ми продовжимо терміни договорів і не робитимемо з цього проблеми. Звичайно, хотілося б, щоб цей готель постав до Євро-2012. Однак проект замовляли у відомих міжнародних компаній, тож його потрібно адаптувати до українського законодавства, що також потребує часу. Але в розрізі перспективи міста ліпше почекати і збудувати щось добре, ніж швидко зліпити що-небудь.

Що цікаво, інвестор не полишає надій на те, що встигне побудувати готель до 2012 року. У розмові з «Поштою» Юрій Токаренко, директор проекту з будівництва готелю, підтвердив, що компанія має дозвіл і почала виконання підготовчих робіт на ділянках.

Зокрема зараз засипають ями, які залишилися після археологічних розкопок. Водночас, за словами представника компанії, ТзОВ «Українські інвестиційні системи» планує якнайшвидше почати будівництво на вулиці Федорова. Чи не означатиме це, що проект майбутнього готелю погодять, проігнорувавши думку громадськості?

“Львівська пошта”