Тайна вечеря. Ікона 1638 р.

В «Тайній вечері» 1638 року з іконостаса львівської Успенської церкви, що міститься тепер у церкві в селі Великі Грибовичі біля Львова, Христос і апостоли, на відміну від традиційного на Україні зображення їх за круглим столом, сидять за довгим прямокутним столом. Це – звичайні люди з народного середовища. Христос, який щойно повідомив апостолів про те, що один з них зрадить його, зображений заглибленим у роздуми. Одні апостоли (крім Іоанна та Іакова, які сидять поруч Христа і немов запевняють його, що вони цього зробити не можуть) сповнені настороженості, роздумів, інші – бажанням рішуче діяти. Іуда викриває себе тим, що відвернувся і робить вигляд, ніби слова Христа його не стосуються. Він дивиться прямо на глядача.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 288.