Сходження до пекла

Сходження до пекла

52,5x34,5 см (з обрамленням 65,5x48,2 см).

Реставратор – Лідія Сойка.

Реставровано у 1998-2000 pp.

На передньому плані на перехрещених дошках стоїть Христос. Правою рукою він бере за руку Адама, у лівій руці тримає довгий посох із знаменом, на якому зображений хрест. Одягнений у червоний хітон з широкими рукавами та зелено-вохристий гіматій, об’єм якого моделюється асистом. Навколо голови Христа – широкий гладкий золотистий німб з хрестовиною, над яким – монограма імені Христа червоними літерами: ΙΣ ΧΣ. Праворуч Христа – група праведників, серед яких Іван Предтеча з розгорненим сувоєм у руках, у коричневій волосяниці та оливково-зеленому гіматії. Нижче – коронований Соломон з округлою темною бородою, поруч – уклінний сивоголовий Адам у рожевій туніці та оливково-зеленому гіматії. Ліворуч Христа – декілька жінок, серед яких на першому плані – уклінна Єва зі складеними молитовне руками, одягнена у темну оливково-зелену туніку, білий повой. Композиція вирішена на тлі темної печери зі сходами, що ведуть до дверей. Угорі на загальній рамі напис: ВОКРЄСЄНІЄ Г(ОСПО)ДНЄ.

Література

Пещанський Володимир. Богородчанський іконостас // Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 14, 15.

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Іларіон Свєнціцкий. Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 26. Іл. 19. табл. XIII.

Лильо-Откович З. Іконографічні особливості структури іконостасу Воздвиженської церкви Скиту Манявського // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 19.

Канарська Ольга. Іконостас церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського (1698-1705) // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 34. Іл. С. 47.

Виставки

Реставрація іконостасу церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського (1698- 1705). Національний музей у Львові. 2000 рік.