Вознесіння

Вознесіння

52,5x34,5 см (з обрамленням 66,5x48,5 см).

Реставратор – Лідія Сойка.

Реставровано у 1998-2000 pp.

Композиція умовно ділиться на дві частини: у нижній зображено Богородицю з дванадцятьма апостолами, у верхній – Христа в хмарах.

На передньому плані зліва – уклінна Богородиця, її руки молитовно складені, погляд спрямований вгору. Одягнена вона у синю туніку, вишневий мафорій. Навколо голови – широкий гладкий золотистий німб, окреслений тонкою червоною лінією з монограмою імені Богородиці, написаною червоними літерами: МР ΘΥ.

Поруч неї стоїть на колінах сивобородий Петро. Він обернений спиною до глядача, голова розвернена в профіль. У динамічному русі він підняв руки догори й звертається поглядом до Христа. Одягнений апостол у довгу синю туніку з широкими рукавами, на праве плече накинуто коричневий гіматій.

Праворуч – молодий апостол, можливо Іван. Він припав на одне коліно і зображений у профіль. Руки складені у молитві, а голова піднята догори. Одягнений у довгу зелену туніку та червоний гіматій.

Перед трьома апостолами – високий зелений пагорб, позаду й обабіч якого зображено по п’ять динамічних постатей. Погляди їхні переважно спрямовані догори. Деякі з них зображені в профіль, інші – дивляться на глядача. Одягнені переважно у сині й зелені туніки, поверх яких – гіматії рожевого, червоного та зеленого кольорів.

У верхній частині на тлі золотистого неба у cipo-білих хмарах зображений Христос у динамічному русі. Його руки припідняті та розвернені вбоки. Постать подана у фас з легким розворотом праворуч. Голова нахилена на праве плече. Лик миловидий, довге рудувате волосся спадає на плечі. Навколо голови – гладкий золочений хрещатий німб, окреслений тонкою червоною лінією. Одягнений Христос у червоний хітон та золотисто-вохристий гіматій. Угорі над головою – монограма імені Христа червоними літерами: ΙΣ ΧΣ. Угорі на загальній рамі напис: ВОКРЄСЄНІЄ Г(ОСПО)ДНЄ.

Література

Пещанський Володимир. Богородчанський іконостас // Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 14, 15.

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Іларіон Свєнціакий. Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 26. Іл. 20. табл. XIV.

Лильо-Откович З. Іконографічні особливості структури іконостасу Воздви-женської церкви Скиту Манявського // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воз-движенської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 19.

Канарська Ольга. Іконостас церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського (1698- 1705) // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 34. Іл. С. 47.

Виставки