Пам’ятник підпільній групі «Ревком»

Клара Карафін

Пам’ятник підпільній групі «Ревком», 1965 (іст.). Вул. Жуковського, в парку ім. Дроб’язка. Споруджено на честь підпільників групи «Ревком» у 20-річчя Перемоги над Німеччиною.

В жовтні 1941 німецькі війська окупували Запоріжжя і встановили режим кривавого терору. У місті, в різних районах самостійно виникали підпільні групи для боротьби з окупаційною владою. Навесні 1942 колишні співробітники ЦК ЛКСМУ А. Ачкасов (Карпенко) та Б. Миронов (Михальчук) влаштували підпільну агітаційно-диверсійну групу. У грудні 1942 відбулося об’єднання підпільних груп в одну організацію – «Ревком».

Підпільники організовували втечі військовополонених із таборів, проводили саботаж, збирали зброю для виступу проти гітлерівців при підході Червоної Армії. Але в березні 1943 гестапівці напали на слід «Ревкому», заарештували понад 50 підпільників, 40 з яких розстріляли, в тому числі А. Ачкасова і Б. Миронова, на території колишнього колгоспу ім. Сталіна (тепер вул. Очаківська в Комунарському районі).

Пам’ятник являє собою дві вертикальні прямокутні (одна з усіченою верхівкою) гранітні стели, які встановлені на призматичній основі з сірого граніту. Ск. М. Хилюк.

[Герои подполья. – К.: 1972. – С. 233-241.]

Більше фотографій: