Сади з парковими спорудами

Первісно прилягали до західного й південного мурів. На лівому березі річки розташовувався палацовий луг. Паркові споруди здебільшого репрезентовані фонтанами. Нині збереглися сад великого двору, басейновий сад, гаремний сад та сад посольського дворика.

Сад великого двору створено в XIX ст. Він розташований у середній частині двору, має регулярне розпланування і засаджений каштанами, липами, кленами, тополями. В саду є кілька малих фонтанів, а також опоряджений муруванням басейн, план якого відтворює абрис Чорного моря. Один з фонтанів виділений альтанкою.

Басейновий сад, закладений у XVIII ст., формує південно-східну частину комплексу головного корпусу. Сад – прямокутний у плані. У південній частині має пристінний фонтан, з якого вода переливається в чашу, а звідти – в малий та великий басейни. У саду є також розарій регулярного розпланування.

Гаремний сад, влаштований у XVIII ст., формує північно-західну частину ансамблю. Сад обнесено мурами. До південного муру прилягає гаремний корпус. Збереглося кілька фонтанів. У саду висаджено фруктові дерева, самшит, хвойні породи, які добре підкреслюють його ландшафтний характер.

Сад посольського дворика, створений одночасно з гаремним, має аналогічне розпланування. Засаджений самшитом і тополями. Тут збереглися два каскадні кам’яні фонтани.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 58 – 59.