2008 р. Андріївська церква сповзає на Поділ

Дата: 06.08.2008

У Києві заговорили про те, що незабаром почнуть реконструювати Андріївську церкву і укріплювати схил під нею. Правда, як виявився далі за розмови справа поки не йде. Тим часом хранителі історії б’ють на сполох – старовинна церква покривається новими тріщинами. Не ремонтують, як обіцяли, і весь Андріївський узвіз.

“Нам обіцяли цього року дати 5 мільйонів гривень, поки не дали. Тому ремонт починати не можемо. Андріївська церква в аварійному стані, там заглиблюються старі тріщини і з’являються нові, причому тріщить опорна конструкція храму”, – розповів начальник відділу охорони пам’яток “Софії Київської” Євген Кожан.

За його словами, перед церквою потрібно бурити свердловини в ґрунті і бетонувати їх – тільки так її можна врятувати від сповзання на Поділ. “Останні проби ґрунту там робили більше 50 років тому. Тобто ми не знаємо, що відбувається під фундаментом церкви зараз. Тому перше, що треба зробити – це дослідити ґрунт, і тільки потім починати реконструкцію”, – відзначив фахівець.

Заступник директора заповідника “Софія Київська” Вадим Кириленко говорить, що з фінансуванням історія повторюється вже другий рік. “Минулого року перерахували нам гроші в листопаді. А які ремонтні роботи взимку? Довелося повернути їх до держбюджету – якщо не використали до кінця року, то потрібно так робити. Цього року, напевно, буде та ж історія”, – розповів він.

У міністерстві регіональної політики, яке займається питанням, дивуються – мовляв, гроші дають кожного місяця. “Виділили 5 мільйонів. Їх розбили на декілька місяців. Ми перераховуємо все згідно графіку”, – розповіла начальник фінвідділу управління реконструкції, забудови і збереження історичної спадщини Мінрегіональної політики Олена Жук. Пан Кириленко уточнив, що гроші справно отримують тільки 2 останні місяця – і те їх витратили на прийом патріархів у “Софії Київській” – наприклад, територію в порядок привели.

У церкві говорять – ремонт треба робити терміново, причому не тільки ззовні, але й усередині – порушилася гідроізоляція, тепер у дощ стіни підмокають.

“Якщо робитимуть ремонт усередині, церкву доведеться закрити, а ікони винести – їх зберігатимемо в підсобному фонді. А якщо вирішать тільки ззовні ремонтувати, тоді храм працюватиме. Хоча щоденні служби її руйнують…” – засмучується заввідділом “Андріївська церква” заповідника “Софія Київська” Жанна Литвинчук.

У аварійній Андріївській двічі на день йдуть богослужіння. Через свічки “пливуть” унікальні фрески, кіптявою покриваються картини, вартістю мільйони доларів. Представники автокефальної церкви, які правлять в Андріївській, від коментарів відмовилися, сказавши лише, що церква – діючий храм, і вони мають право проводити там служби. Співробітники заповідника говорять, що заздрять Кирилівській церкві – там служби проходять тільки двічі на рік, щоб не псувати унікальні фрески.

Не доходять руки у влади і до Андріївського узвозу. Реставраційні роботи планували почати вже цього року, але поки на узвозі – тиша. “Ще немає розпорядження з приводу робіт на узвозі, хоча воно готується. Вулицю треба спочатку підготувати.

Наприклад, перебудувати систему енергопостачання. Якщо підключити туди будівельну техніку, то електрика просто пропаде по всій вулиці. До того ж там немає системи зливової каналізації – в дощ вода біжить по узвозу, вона розмиватиме все, і робити ремонт у таких умовах нереально”, – розповів начальник охорони культурної спадщини Руслан Кухаренко.

Раніше хотіли дозволити надбудовувати мансарди. Побоювалися, що під шумок старовинні будинки виростуть на декілька поверхів. Проте Кухаренко запевнив, що дозволять надбудувати лише в тому випадку, якщо колись мансарда на будинку була. Перевіряти будуть за старими фотографіями з архівів, повідомляє Сегодня.

Джерело: “Газета по-українськи”