2009 р. Андріївська церква може завалитися

Світлана Рябошапка, Андрій Білоножко та Василь Мартищенко

Дата: 13.04.2009

Андріївська церква ледь не розвалюється. Нові тріщини з’являються майже щодня. Старі глибшають та ширшають. В аварійному стані культова споруда – уже не перший рік поспіль. Утім цього разу церква може не витримати. На її ремонт та реконструкцію держава обіціяє виділити 10 мільйонів гривень. Це втричі менше, ніж потрібно. Але й цих коштів поки що не має.

Працівники музею “Андріївска церква” б’ють на сполох: у стінах споруди зявилися тріщини. В аварійному стані – і двоповерховий стелобат. Пагорб, на якому стоїть культова споруда, сповзає у бік Подолу. Ґрунт постійно розмивають підземні води.

Працівник музею: “Стоїть питання про негайне проведення ремонтно-реконструкційних робіт як Андріївської церкви як самої споруди, так і пагорба, на якому вона стоїть”.

Руйнується Андріївська церква і з середини. Тамтешні працівники нарікають – будівля не витримує щоденних служб. Хоча за постановою Кабінету Міністрів служіння мають правити тут лише у вихідні та на свята. Та найбільше Андріївський церкві дошкуляють свічки, які запалюють сотні туристів. Віск капає на мармур і через це він чорніє. Від копоті темніють рідкісні ікони, розпис та різьблення.

Зупинити руйнування може комплексний ремонт: треба укріпити сам пагорб, зробити гідроізоляцію сходів паперті та прокласти новий водогін. Церкву слід реконструювати як ззовні, так і зсередини. Утім грошей на все це держава не виділяє. За словами фахівців, лише проектні роботи коштують близько 3-ох з половиною мільйонів гривень, а ремонтні – щонайменше 27.

Руслан Кухаренко, керівник ГУ охорони пам’яток КМДА: “На минулий рік було закладено, скажімо, близько трох мільйонів коштів. Однак виділено було і профінансовано на проектні роботи всього лише 600 тисяч. Якщо державний бюджет не виділить цього року коштів, ми можемо очікувати дуже і дуже гострих аварійних ситуацій”.

Андріївська церква не має дзвонів. Бо за легендою – щойно вони задзвонять, – дніпровська вода прокинеться і зруйнує церкву, а і з нею і весь Київ. Утім зараз унікальний витвір італійського майстра Растреллі може завалитися через елементарну байдужість до нього держави.

Джерело: “5 канал”