2009 р. Реконструкція Андріївської церкви знов загострила відносини між музейним і церковним…

2009 р. Реконструкція Андріївської церкви знов загострила відносини між музейним і церковним керівництвом

Дата: 14.08.2009

Біля Андріївської церкви шумно. На схилах працюють екскаватори, бульдозери, бурові установки і декілька десятків будівельників. З початку липня довкола храму укріплюють схил, оскільки через зсуви церква могла в буквальному розумінні сповзти вниз. “Близько 35% робіт зі зміцнення схилу вже виконали, думаю, до кінця тижня більше половини зробимо”, – сказав «Mignews» представник будівельної компанії, начальник ділянки Сергій Стадний.

За його словами, в грунт на схилі вб’ють 86 паль на відстані близько 1,6 м одну від одної. Після цього робітники встановлять ще 120 паль більш тонких біля самого підніжжя церкви. Будівельники говорять, що палі опустять на глибину 16-18 метрів, а потім кінці, що стирчать, заллють бетоном і створять терасу з парапетів заввишки 1,3 метра. Там же зроблять і дренажну систему, щоб дощі не підмивали схил і фундамент Андріївської.

Пожертвувати, швидше за все, доведеться деревами, які ростуть на схилі. Їх викорчовуватимуть, а замість них висіють газони і дрібні чагарники. “Схил виглядатиме приблизно так, як і сто років тому. Тут спочатку дерева не росли”, – говорить старший науковий співробітник відділу “Андріївська церква” заповідника “Софія Київська” Марина Мірошниченко.

Як сказано в повідомленні інформагентства «Mignews», реконструкція знов загострила відносини між музейним і церковним керівництвом. На сходах, що ведуть до храму, можна спостерігати дві суперечливі таблички. “Перебування на території пам’ятки небезпечне для життя!” – застерігають співробітники музею. “Церква працює щодня. Вхід вільний”, – свідчить табличка УАПЦ.

Представники Церкви неохоче говорять про проблему, але натякають, що їх хочуть під шумок реконструкції “виселити” з храму. Адже музейники вже неодноразово заявляли, що, мовляв, кіптява від свічок шкодить фрескам.

Мірошниченко запевняє, що кілька разів представники церкви конфліктували з охороною музею і намагалися залити фарбою табличку, що забороняє вхід: “Так, ми хочемо, щоб церковники пішли, оскільки Андріївська – це музей”. Але представники УАПЦ це не коментують. “У нас все добре, йдуть служби, більше говорити немає про що”, – заявив один із служителів Андріївської.

Роботи зі зміцнення схилу довкола храму-пам’ятника планують закінчити в жовтні. А ось коли вдасться повністю відреставрувати Андріївську церкву – наразі ніхто точно сказати не може. Виділених в кінці липня Кабміном 10 млн гривень вистачає лише на палі і зміцнення схилу. На латання тріщин, гідроізоляційні роботи, ремонт інтер’єрів і нижньої частини церкви потрібно ще як мінімум 20 млн гривень.

Джерело: РІСУ