2010 р. Монахи Києво-Печерської лаври не проти на її території заповідника, але виставки в…

2010 р. Монахи Києво-Печерської лаври не проти на її території заповідника, але виставки в його корпусах повинні бути присвячені виключно історії святині та Церкви

Дата: 18.10.2010

Круглий стіл для обговорення «можливих варіантів подальшого розвитку процесу реституції церковного майна», тобто передачі всіх приміщень і храмів на території Києво-Печерського заповідника «його історичному власнику – монастирю» відбувся 12 жовтня в Києві. Ініціатором проведення заходу виступило російське інформаційне агентство «РИАновости».

За інформацією прес-служби Києво-Печерської лаври, ідея проведення круглого столу виникла в організаторів у зв’язку з нещодавнім рішенням Кабміну про передачу цілісного майнового комплексу Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника в державну власність. Згідно з таким рішенням, Верхня і Нижня лаври знаходяться у відомстві однієї структури – міністерства культури і туризму.

«Рішення Кабміну… вивело відносини Києво-Печерської лаври та держави на якісно новий рівень», – йдеться у повідомлені прес-служби лаври.

Під час заходу його учасники, зокрема Олександр Бригінець, голова постійної комісії Київради з питань культури і туризму, та Ігор Луценко, представник ініціативної групи «Збережем Старий Київ!», висловили низку зауважень як щодо рішення Кабміну, так і щодо «господарювання» представників УПЦ на території Києво-Печерської лаври. Вони також висловили протест проти обговорюваної можливості виселення ще 3 музеїв, які функціонують на території Києво-Печерського заповідника, аби віддати займані ними приміщення УПЦ.

«Якби була сьогодні заява керівників Церкви Московського Патріархату, що вони згодні, щоб музеї перебували на території Києво-Печерської лаври, в такому випадку всі б прислухались. Це, безумовно, змінило б думку більшості депутатів, в тому числі Секретаріату Президента і Кабінету Міністрів», – наголосив Олександр Бригінець.

У відповідь на такі твердження представники УПЦ, зокрема архимандрит Варсонофій, зазначили, що керівництво лаври уже дало офіційну відповідь щодо музеїв: «монахи не проти, щоб Національний історико-культурний заповідник залишився на території лаври, та в його корпусах повинні бути виставлені експозиції, безпосередньо пов’язані з історією Церкви та Києво-Печерської лаври».

Що ж до позиції, висловленої Олександром Бригінцем, то архимандрит Варсонофій назвав її «грубою політизацією проблеми».

Генеральний директор заповідника Марина Громова також відзначила, що своїм рішенням Кабмін «нарешті посприяв подоланню протистояння, яке роками велося між музеєм та монастирем». За її словами, на сьогодні потрібно докласти максимум зусиль, аби виставити для огляду 77 тисяч раритетних церковних експонатів, які знаходяться у сховищах. Як відзначила Марина Громова, саме такий крок «стане істинним відродженням духовності».

Світлана Зоріна, керівник Управління культури КМДА, зауважила, що музеї з території заповідника таки необхідно виселити, забрати усе, що «заселене радянською владою». Вона запевнила присутніх, що виселення музеїв не відбудеться, поки їм не запропонують альтернативних приміщень.

Підсумовуючи результати заходу, представники лаври повідомили, що священноначаліє монастиря невдовзі запросить представників державних та громадських структур, депутатів, журналістів, «щоб на території лаври у спокійній та не заполітизованій атмосфері змогли відбутися схожі круглі столи».

Джерело: РІСУ