Стрельбицький Самсон (кін. 18 - 1 чв. 19 ст.)

СТРЕЛЬБИЦЬКИЙ САМСОН ІВАНОВИЧ – один з найпопулярніших київських майстрів кінця XVIII – першої чверті XIX ст. Жив на Хрещатицькій вулиці у власному будинку. Мав сина Олександра (майстра брильянтових справ). Роботи виконував на замовлення і на продаж.

В 1795 р. виготовив для Києво-Михайлівського Золотоверхого монастиря 1500 перснів та інші дрібні речі, а також багато різних виробів на замовлення Києво-Печерської лаври.

Так, у 1801 р. він зробив із срібла замовника два великих свічники вагою по пуду кожний до предмісних ікон спасителя і богоматері;

у 1802 р. – срібні царські врата в Миколаївську церкву Больничного монастиря Києво-Печерської лаври;

у 1803 р. – свічник для архієрейських відправ вагою 10 фунтів.

У 1823 р. зробив срібну шату на ікону св. Володимира в Успенський собор Києво-Печерської лаври;

у 1829 р. разом із своїм сином виготовив срібний круг на «чудотворну» ікону Києво-Печерської лаври.

В 1826 р. у нього працювало три підмайстри і два учні.

З творів цього майстра зберігся лише потир (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 423) з написом: «Архимандрита Варлаама Кринецкого собственнымъ его коштомъ 1823 года мая дня» і велике срібне блюдо (Дніпропетровський державний історичний музей, № 1842), на якому виштампувано, крім тавра Стрельбицького – «СС», тавро іншого майстра – «ГК».

Центральний державний історичний архів УРСР у Києві, ф. 128, оп. 1 (заг.), спр. 264, 1763 p., арк. 3; там же, спр. 1102, 1801 p., арк. 8; там же, спр. 1590, 1823 p., арк. 9; там же, ф. 452, оп. 1, спр. 14, 1826 р., арк. 33 – 37.

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 186 – 187.