Любецький Дем’ян (2 пол. 18 ст.)

ЛЮБЕЦЬКИЙ ДЕМ’ЯН ФЕДОРОВИЧ – у 1780 р. разом з іншими золотарями подавав скаргу до магістрату про те, що глухівські сріблярі переманюють підмайстрів та учнів київських майстрів. З його робіт відомі:

срібна оправа євангелія з фініфтевими прикрасами (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 1516) з написом:

«Сіє святоє євангеліє сооружено 1780 году коштом православного украинского Веницкого протопопа Ілии Голоскевича и сина его Тимофея. Весу в ней сребра три фунта с половиною проби одинасятой; финифтов пять. Работано въ Киеве подоле в майстера Демяна Любецкого»;

потир (Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 675) з тавром майстра – «ДЛ», пробою і написом:

«Сия чаша зделана в церковь Куреновскую Первоверховныхъ Петра и Павла старанием той церкви священника Иоана Бозанского да порутчика Стефана Шишкина от доброхотнихъ дателей в ней весу два фунта і 12 золотников»;

срібна чарка (Чернігівський державний історичний музей, № 3581).

[А. Андриевский, Из жизни Киева в XVIII веке, К., 1894, стор. 76 – 78].