Майстер NH (1735 – 1758 рр.)

NH – майстер, який позначав свої вироби цим тавром, жив і працював у Києві. Про це свідчить тавро міста, яке зустрічається на його творах. Асортимент виробів майстра дуже великий. Серед них особливо багато потирів:

Державний історичний музей УРСР у Києві, № 393; 398;

№ 409 з написом: «Сей келехъ Д. З. Л. К. сооружен коштомъ Костантіна пресвітера Нерубанского. 1743 года»;

№ 425, 638, 641, 1544 з написом на кожному: «Сей келехъ сооруженъ до свято Видубицкого монастыря коштомъ ієромонаха Іоакима Двигубского. Року 1743 месяца феуруарія 20 дня»;

№ 1628; 377; 2739; 355; 350;

№ 1520 з написом: «Сєй келихъ во Святую Богоявленскую братскую обітель сооруживъ одадє Кієво-Печерскія Лаври монахъ Иоакимъ Двигубский. Року 1740 месяца декабря 18 дня»;

Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 2274; 2276; 2263;

№ 2229 з написом: «Сей келехъ сооружилъ монах Иоакимъ Двигубский року 1742, генваря 17 дня»;

№ 2225 теж з написом: «Сєї келехъ сооруженъ до свято Михайловского монастиря коштомъ ієромонаха Іоакима Двигубского року 1743 месяца фєвруарія 20 дня»;

№ 655 з дарчим написом: «Сєй келихъ во святую Николаевскую Пустинно Киевскую обител сооруживъ отдадє Киево-Печерской Лаври. Монах Іоакимъ Двигубский. Року 1740 месяца декабря 18»;

№ 2230 з написом: «Сия чаша зделана на пещеру преподобнаго Феодосия тщанієм иеромонаха Тимофея блюстителя тоя пещери. Року 1751»;

№ 2243 з написом: «Сія чаша сооружена до церкві Кієво-Подольской Воскресенской коштомъ Уліяні Дмитровні жені Васілія Івановича Портного прапорщика полку Нежинского в которой чаши вісу себра фунтовъ 2 і лотовъ 13. Року 1758 месяца марта дня 15»;

№ 646 з написом: «Сія чаша надана до святой обители церквы Печерской честнія госпоже Марій Квіткови Игуменіи Монастыря Хорошевского 1741 года».

Друге за кількістю місце серед виробів цього майстра займають чарки у вигляді ковпачка (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 1069, 1078, 1061, 1062, 1076, 1082, 1086).

Крім того, майстрові належить ряд оправ євангелій (Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 227, 409; Державний історичний музей УРСР у Києві, № 447 з написом: «Весу сребра фунтов 6 и лотов 19, на позолоту червоних 10. Честного иеросхимонаха Ивана Пархацкого»),

шата ікони (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 1477 з написом: «году 1738 генваря первого ваги 30 лотов и золотник»),

дарохранильниці (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 4492; Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 1599 з написом: «сія гробниця коштом пане Агафій Безбородковой Гулаковне зделана до церкви святителя христова Николая в село Вонгово 1742 года августа 15 дня»),

хрести (Чернігівський державний історичний музей, № 2497; Державний історичний музей УРСР у Києві, № 89),

ложечки (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 4634, 4678, 607),

тарілка (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 4627),

дискос (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 1944),

стопа (Смоленський художній музей, № 382),

стакан (Державний історичний музей у Москві, № 809щ),

фрагмент посоха (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 5),

піддоння двох парних ліхтарів (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 5530, 5528 з написом на кожному:

«Сій лихтаръ за благословенієм преподобнеишего господина нашего оца Романа Копы святыя Кієвопечерскія Лавры архимандрита. Тояжъ Лавры в соборную церковь Успения присвятыя богородици на великий престол боголюбивы коштом благородия его милости пана Івана Дмитрієвича Двигубского сотника бывшего Змієвского. Сооружены 1735 году марта 25 день. Важатъ сии лихтари обадва фунтов 21 и 10 лот»).

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 170.