Левицький Федір (між 1749 – 1757 рр.)

ЛЕВИЦЬКИЙ ФЕДІР – київський золотар і гравер першої половини XVIII ст. Свої золотарські вироби позначав тавром «ФЛ» і тавром міста Києва. З його творів відомі:

дарохранильниця (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 1145),

лампада (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 1951),

кадило (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 6674),

потир (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 355),

оправа євангелія (Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 413),

інша оправа євангелія (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 1511) з написом: «…Сіє євангеліє состроися коштом ієромонаха Алимпія Галика начальника малярского року 1749 месяца октября 23»;

потир (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 1567) з написом:

«1756 сей келехъ а к семужъ келеху и звезду и ложицу сооружилъ собственнымъ своимъ коштомъ надалъ доброхотно до церкви Воздвижения Киево-Подольской Петръ Дещенко из женою своею Анною за отпущение греховъ»;

хрест напрестольний (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 6615) з написом: «Сей крестъ сооруженъ коштомъ Павла Шкурупея и жены его Анастасии 1757 года месяца марта»;

потир (Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 2281) з написом: «Зделан сей келехъ в голосеевский скитокъ изъ церковного сребра старашемъ начальника иеромонаха Григория 1757 года мая 20 дня»;

дискос (Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 2331) з написом: «Сей дискосъ зделанъ на ближнюю пещеру преподобного Антония коштомъ таяжъ пещеры духовника честнаго ієромонаха Андрения 1758 року июня 7 числа»

і чарка (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 5394), датована 1753 р.

[Павло Попов, Матеріали до словника українських граверів, К., 1926, с. 81].