Ростовський Самійло (кін. 18 ст.)

РОСТОВСЬКИЙ САМІЙЛО ВАСИЛЬОВИЧ – жив у Києві; мав на Подолі будинок і майстерню. Найбільш крупні його роботи: срібна рака вагою 1 пуд і 4 фунти, виготовлена у 1787 р. для мощей св. Варвари, які знаходилися в Києво-Михайлівському Золотоверхому монастирі, і срібна оправа євангелія, зроблена в 1796 р. для цього ж монастиря.

Майстер також виготовляв персні, дукачі, сережки, виконував різні позолотні роботи. З його виробів зберігся

срібний потир (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 1601) з написом: «1795 года за упокой раба божиего Семеона Терновіота»

і дискос (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 551) з написом: «1795 года за здравие рабовъ божихъ Стефана Тернавіота и Ирины жены его сочади».

На своїх виробах майстер ставив тавро – «СР».

Центральний державний історичний архів УРСР у Києві, ф. 128, оп. 1 (маловажливі), спр. 637, 1790 р., арп. 2; там же, ф. 169, оп. 1, спр. 46, 1797 р., арк. 3, 7; там же, спр. 36, 1797 р., арк. 20; там же, спр. 11, 1796 р., арк. 1, 2, 5.

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с.