2008 р. Історичним кварталам Львова загрожують агресивні забудовники та «непрозорі»…

2008 р. Історичним кварталам Львова загрожують агресивні забудовники та «непрозорі» чиновники, – експерт

Дата: 17.11.2008

Проекти готельного комплексу у умовах регенерації історичного кварталу на розі вулиць Краківської і Вірменської у Львові, які брали участь у міжнародному замовному архітектурному конкурсі, не відповідають вимогам забудови історичних міст, що обумовлені українським законодавством, – таку думку незалежний громадський експерт доцент кафедри реставрації архітектурних комплексів НУ «Львівська політехніка» Кость Присяжний виснував після ознайомлення із проектами, які були виставлені у «Львівській політехніці».

До закритого конкурсу на проектування готелю на розі вул. Краківської-Вірменської у Львові було запрошено архітекторів із Кракова, Бялостоку, Люксембурга, Відня, Мальмьо та Львова. Серед львівських учасників – архітектори Микола Рибенчук і колектив «Симетрія», а також Євген Воронич і Ольга Лисенко.

Авторитетного вітчизняного реставратора архітектурних комплексів Костя Присяжного здивувало, що конкурсанти не взяли до уваги історичне середовище Львова, у яке намагалися вписати свої проекти готелю. «Деякі проекти містять справді оригінальні й цікаві ідеї, які варто зреалізувати у Львові, але тільки не в охоронній зоні ЮНЕСКО!

Проектувальники, які працюють із конкретною історичною ділянкою, повинні зважати на відповідність їхнього твору характеру історичної забудови, а в строгому сенсі – вимогам українського законодавства до забудови історичних міст. Ці норми і принципи існують, їх ніхто не скасовував, тому інституціям, які виступили організаторами конкурсу, варто було наперед надати учасникам всі документи, аби внаслідок реалізації проекту-переможця, справді йшлося б про регенерацію історичного кварталу, – вважає Кость Присяжний, який не відкидає думки, що у даному випадку громадськості, яку шокує обраний проект, доведеться апелювати до Кабміну.

Довідка ЗІКу. Львівська міськрада надала в оренду ділянку на перетині вул. Краківської-Вірменської у Львові під забудову готельного комплексу. Земельна ділянка розташована в центральній частині міста Львова в зоні охорони культурних пам’яток ЮНЕСКО. Площа ділянки яка відведена ТзОВ «Виробниче об’єднання «Будінвест» – 868 кв.м. Площа території усієї ділянки вільної від забудови – близько 17500 кв.м.

Досі у сквері вільному від забудови розташовувався дитячий ігровий майданчик. Наміри забудувати зелений сквер та дитячий майданчик можуть здетонувати вмотивований протест громадськості проти спорудження готельного комплексу розміром у цілий квартал. Іншим мотивом небезпідставного протесту може стати агресивні форми майбутньої споруди, яку не притаманні львівській забудові й вступають в очевидний дисонанс із історичним середовищем.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»