2008 р. Львів отримав оригінальний проект забудови історичного кварталу, – французький…

2008 р. Львів отримав оригінальний проект забудови історичного кварталу, – французький архітектор Альбер Дюблер

Дата: 17.11.2008

«Якби ми озиралися тільки на те, що створили наші предки, то не було б прогресу. Тому слід вітати той факт, що проекти, подані на конкурс, були стимульовані експресивністю та екстравагантністю», – сказав французький архітектор Альбер Дюблер, котрий 14-17 листопада перебував у Львові на засіданні міжнародної архітектурно-містобудівної ради, члени якої під його головуванням склали журі із вибору кращого проекту готельного комплексу, що має постати на розі вул. Краківської та Вірменської у Львові.

«Ми розглянули 7 проектів, які надійшли на конкурс. Вибір проекту, який би відповідав усім критеріям вимог, був важкою справою. Бо якийсь проект був оригінальним, але невідповідним, інший толерантним, але малофункційним, тобто треба було зважати не на якийсь один привабливий момент проекту, а на його повну відповідність. До того ж, треба було, щоб усі погодилися, що це найкращий проект», – пояснив місію журі її голова Альбер Дюблер.

За словами Альбера Дюблера, критерії оцінки, якими керувалася конкурсна комісія, були такими: «40 відсотків в оцінці проекту посідала його відповідність концепції міста, вписуваності в історичне середовище, в ту частину міста, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО. Інші 40 відсотків оцінки посідає оригінальність ідеї, її нестандартність і цікаве вирішення. А 20 відсотків в оцінці – відповідність проекту завданню забудовника, тобто наскільки функційною й економічно вигідною буде споруда».

«Ми повинні зважати на те, щоб майбутня забудова відповідала критеріям ЮНЕСКО, а з іншого боку – на те, щоб вона позитивно впливала на образ міста. Якщо архітектор хоче в цьому місті працювати інтегративно, то ця ділянка вже вимагає обмежень: там не вільно будувати зависоко, історичне середовище не позволяє споруджувати абсолютно домінантну архітектуру. Як на мене із поданих проектів три більш-менш відповідали цьому місцю, але це повинно стати предметом більш детального аналізу.

Якщо проект не відповідає стопроцентно цій ділянці, то журі залишає за собою право зробити проектанту-переможцю певні рекомендації, які він повинен буде врахувати при реалізації проекту», – висловив своє бачення професор Клаус Семсорт із Відня, який тісно співпрацює із ще одним членом журі -львівським професором Богданом Черкесом (виконав у співавторстві з ним понад 30 робіт про будівельні проблеми туристичного Криму). Загалом, на думку журі, четверта частина проектів, поданих на конкурс взагалі не відповідала ділянці.

Нагадаємо, що у конкурсі переміг проект люксембуржців Германа і Валентино виготовлений разом із партнером – віденською фірмою ZT-GESHB.

Богдан Черкес зауважив, що цей проект компенсує втрату громадського простору – дитячого майданчика у сквері – пропозицією доступу до іншого громадського простору: партер будівлі буде відведений під крамниці, а власне готель розташовуватиметься від другого поверху вгору. «Мешканці міста користуватимуться цим простором, і він не буде в такому антисанітарному стані, як тепер. Це хороша пропозиція, бо буде ліпше, ніж тепер є», – сказав Богдан Черкес.

Проект також передбачає використання історичної парцеляції (4 парцелі) у плануванні першого рівня будівлі готелю без втручання в підземний простір, який, як відомо, ще до кінця не досліджений археологами.