2008 р. Вірменський собор у Львові засватали за люксембурзько-австрійську «буцегарню»

Дата: 17.11.2008

Вірменський собор у Львові отримав перспективу відбиватися у вікнах готелю, що його за проектом-переможцем міжнародного замовного архітектурного конкурсу має намір споруджувати орендар ділянки на перетині вулиць Краківської-Вірменської – фірма «Будінвест», – про це сьогодні, 17 листопада, повідомив кореспондент ЗІКу.

Сьогодні у Львові міжнародне журі у складі професорів архітектури Кооса Босми (Амстердам, Голландія), Клауса Семсорта (Відень. Австрія), Конрада Кучі-Кучинського (Варшава, Польща), Юрія Криворучка (Львів,Україна), Богдана Черкеса (Львів, Україна) та Миколи Бевза (Львів,Україна) під головуванням архітектора Альберта Дюблера (Страсбург, Франція) оголосило, що у міжнародному замовному конкурсі на проект готельного комплексу серед семи претендентів, переміг проект люксембуржців Германа і Валентино виготовлений разом із партнером – віденською фірмою ZT-GESHB.

Цей проект із ілюстрацією описаний львівським архітектором Юрієм Волощаком у публікації ЗІКу 16 листопада. За люксембурзько-австрійським проектом готель, який пропонують спорудити в Охоронній зоні ЮНЕСКО, має вигляд гостроносого корабля чи радше плавучої тюрми, схожості із якою додають прорізи вікон у всуціль вкритих каменем фасадах та … дахах.

Саме це рішення видалося конкурсній комісії оригінальним, тим паче, що камінь, який застосовуватиметься у конструктивному вирішенні будівлі має бути місцевим сірим пісковиком. Не менш важливою (насамперед для інвестора, який фінансував конкурс, оголошений Спілкою архітекторів та управлінням архітектури Львівської міськради) є й хосенність проекту, що передбачає у майбутній споруді облаштування 104 готельних номерів. До того ж компактність будівлі забезпечує низьку енергозатратність, через верхнє освітлення світло потрапляє в житлові кімнати.

Після оголошення переможця конкурсу львівська громада переживає шок, але чиновники ратуші вважають, що так львів’яни вже не вперше зустрічають кожну будівлю, з яку згодом визнавали пам’яткою архітектури.